Neddragningar inom kriminalvården

NYHET2004-11-02

Anstalterna Hall och Tidaholm kan tvingas skära ned personalstyrkan med över tio procent nästa år.

Samtidigt som regeringen satsar på säkerhet på de slutna anstalterna tvingas flera av dem till drastiska nedskärningar i den ordinarie verksamheten.

På Hallanstalten är sparbetinget 15 miljoner kronor för 2005, vilket motsvarar 40 av de nuvarande omkring 250 tjänsterna.
På Tidaholm kan sparkravet översättas till 25 anställda. Tidaholm har en personalstyrka på cirka 200 personer, inklusive vikarier.
Sammantaget måste kriminalvården dra ned med 500 miljoner kronor under en treårsperiod.

Kriminalvården får visserligen ett tillskott i statsbudgeten, men det är öronmärkt för att bygga nya anstalter och anstaltsplatser, inklusive den »säkerhetsanstalt« som justitieminister Thomas Bodström beställt.

Just nu görs lokala analyser av hur besparingarna ska genomföras och vilka konsekvenser de får. På Tidaholmsanstalten väcker situationen starka känslor hos personalen, säger anstaltschefen Lisbeth Malmqvist.

– Vi är inte färdiga än, men man måste inse att en så stor besparing inte kan göras utan att det påverkar verksamheten. Det kommer att bli en åderlåtning av personalstyrkan, och vi kommer inte att ha utrymme att arbeta så mycket med behandlande åtgärder som vi gör i dag.

Norrtäljeanstalten, som har gått igenom flera omfattande sparprogram de senaste åren, klarar sig lindrigare denna gång. Sparkravet ligger på två miljoner kronor, motsvarande 5–6 anställda.

På Kumla vill man ännu inte uttala sig om anstaltens ekonomi nästa år, men sedan i våras finns planer på att hålla de intagna inlåsta ytterligare en timme på morgonen. Det skulle spara in 1,5 miljoner kronor.

Anstalten Österåker ser ut att slippa personalnedskärningar, enligt chefen Torbjörn Nyberg. Man har utökat med cirka 100 platser, och problemet nu är att hålla de intagna tillräckligt sysselsatta.

– Vi funderar på att gå över till tvåskift i våra verksamhetslokaler, säger Torbjörn Nyberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA