Nattarbete i häkte stoppades

KRIMINALVÅRD2008-09-05

Huvudskyddsombudet på häktet i Göteborg stoppade nattarbetet när ledningen minskade bemanningen.

Omläggningen genomfördes i måndags, på grund av besparingskrav. Även dagbemanningen har minskat. Förändringarna innebär att de häktade sitter inlåsta fyra timmar längre per dygn.

Arbetsmiljöverket har hävt skyddsstoppet, men ska följa arbetsförhållandena.

Torbjörn Fredriksson, som arbetar på häktet och sitter i STs klubbstyrelse, vill av säkerhetsskäl inte berätta hur mycket personal som nu finns på nattpassen.

– Men det är en rejäl minskning, och det är alldeles för lite om det skulle hända något.

Häktespersonalen ska kunna få hjälp av polisen och av den egna insatsstyrkan om det behövs, men Torbjörn Fredriksson ifrågasätter om polisen kan komma tillräckligt fort.

Under senare tid har det förekommit flera självmord och självmordsförsök på häkten och anstalter. Häktet är en pressande miljö, framhåller Torbjörn Fredriksson.

– Man sitter väldigt isolerad, kanske inte ens får läsa dagstidningar. Det finns alltid en risk att folk ska må dåligt, men nattpersonalen har svårt att hinna med att prata med klienterna.

Den nya grundbemanningen på häktet i Göteborg innebär att man är nere på Kriminalvårdens miniminivå när det gäller de häktades möjligheter att vistas utanför cellen, säger Leif Örnfjäder i STs avdelningsstyrelse. Om det finns särskilda skäl ska man dock kunna utöka personalstyrkan tillfälligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA