Annons:

Närmare lösning om utstationering

EU2017-08-25

Den väst-östliga konflikten i EU om förslaget till nytt utstationeringsdirektiv kan komma att lösas på EUs toppmöte i oktober. De tidigare kritikerna Tjeckien och Slovakien har uttalat sig positivt, rapporterar Financial Times.

EU-kommissionens förslag om starkare skydd för dem som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land presenterades i mars förra året. Förslaget innebär bland annat, enligt den svenska regeringens tolkning, att utstationerad personal ska få samma ersättning för sitt arbete som inhemsk arbetskraft. För närvarande krävs endast minimilön enligt kollektivavtal, vilket har lett till lönedumpning.

Förändringarna välkomnades av Sverige och andra länder i den västliga delen av EU, men många stater i Öst- och Centraleuropa avfärdade förslaget och kallade det dold protektionism.

När Frankrikes president Emmanuel Macron diskuterade frågan med ledarna för Österrike, Slovakien och Tjeckien vid ett möte i Wien på onsdagen tycktes dock motståndet vara uppluckrat, skriver Financial Times. Slovakiens premiärminister Robert Fico sade att en överenskommelse på toppmötet i oktober är realistisk, och Tjeckiens Bohuslav Sobotka deklarerade att landet är berett att medverka till en lösning.

Emmanuel Macron har betecknat de nuvarande reglerna för utstationering som ett hot mot den europeiska andan och ett bränsle för populism.

Enligt Österrikes kansler Christian Kern kom de fyra länderna också överens om att den maximala tidsperioden för utstationering bör vara kortare än de 24 månader som kommissionen förslagit, rapporterar Financial Times.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA