Annons:

Närmare 30 000 felaktiga ersättningsbeslut

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-03

Arbetsförmedlingen måste rätta uppemot 30 000 felaktigt fattade beslut om nekat aktivitetsstöd, uppger SVT. Anledningen är att en robotiserat beslutsfunktion varit felprogrammerad.

I februari avslöjade SVT att Arbetsförmedlingen upptäckt allvarliga fel i en robotiserad beslutsprocess. Roboten har sedan 2015 beslutat om sanktioner mot arbetslösa som inte skött sin rapportering till myndigheten. Arbetsförmedlingens fortsatta utredning har visat att de felaktiga besluten kan beröra upp till 30 000 arbetssökande.

En uppskattning tyder på att två tredjedelar av felbesluten gäller indragen ersättning för en kortare eller längre tidsperiod. Återstoden gäller varningar. Enligt SVT har Arbetsförmedlingen hittills skickat över en datafil till Försäkringskassan omfattande drygt 15 000 personer som fått felaktiga beslut. Försäkringskassan har aldrig tidigare tagit emot rättelser i den storleksordningen, uppger SVT, och fortfarande återstår ungefär lika många.

Arbetsförmedlingen uppger till SVT att myndigheten sedan 2015 korrigerat ytterligare 38 000 felaktiga beslut. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, utövar nu löpande tillsyn av Arbetsförmedlingens arbete med att korrigera besluten:

”Vi är angelägna om att bristerna verkligen åtgärdas, att ingen enskild individ drabbas och att Arbetsförmedlingen gör allt den kan för att felen inte ska upprepas”, kommenterar Annelie Westman, chef för IAFs granskningsenhet, till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA