Namn på porrsurfare lämnas ut
Namnen på de sju anställda som sades upp från Luftfartsverket efter att de porrsurfat på arbetstid, ska lämnas ut. Regeringsrätten går med sitt beslut emot både Luftfartsverket och kammarrätten.
Förra våren upptäckte Luftfartsverket att flera anställda hade porrsurfat på arbetstid. Myndighetens personalansvarsnämnd beslutade sig efter en utredning att säga upp dem.
En anställd vid nyhetsbyrån Siren begärde då ut de handlingar som rörde fallet – men fick bara ut dem i avidentifierat skick. Byrån lämnade då in en kompletterande begäran om att också få ut namnen på de berörda personerna.
Både Luftfartsverket och därefter kammarrätten avslog Sirens begäran och hänvisade till att personerna och deras närstående riskerade att utsättas för våld eller på annat sätt lida men av att namnen lämnades ut.
Men nu rapporterar Dagens juridik att Regeringsrätten gör en annan bedömning än både Luftfartsverket och kammarrätten. Rätten konstaterar att namnen begärs ut i journalistiskt syfte och att det inte finns någon anledning att tro att den som begär ut uppgifterna kommer att skada personerna eller att utsätta dem för våld.
Rätten påpekar också att det faktum att ärendet fått stor uppmärksamhet i media inte är tillräckligt skäl för att hålla uppgifterna hemliga.
Ytterligare en person – som har valt att säga upp sig själv – har anmälts till åtal, misstänkt för barnpornografibrott. När det gäller den personen anser Regeringsrätten att det är Luftfartsverkets uppgift att bedöma om namnet ska lämnas ut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.