”Någon måste ta ansvar för jobben”

TCO2011-10-31

Regeringen och Riksbanken borde ta ett gemensamt ansvar för stabiliseringspolitiken i stället för att spela Svarte Petter om jobben. Det skriver TCOs Roger Mörtvik och Göran Zettergren.

I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, skriver TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik och chefsekonomen Göran Zettergren att stabiliseringspolitiken är avgörande för att Sverige ska klara av att nå full sysselsättning. Men enligt artikeln tycks ingen av de aktörer som borde ha detta som uppgift vilja ha ansvaret.

”Finansministern gasar i nedförsbackarna och bromsar i uppförsbackarna, tvärtemot den beprövade metoden att spara i goda tider och stimulera i dåliga”, skriver Roger Mörtvik och Göran Zettergren.

Samtidigt som svensk ekonomi står inför en ny nedgång övergår regeringen till åtstramningspolitik. Hur stämmer det med regeringens ambition att minska utanförskapet och ha full sysselsättning som högsta prioritet, undrar de två:

”I ett läge där politiken borde försöka undvika en förvärrad kris ser vi i stället ett Svarte Petter-spel mellan regering och riksbank där jobben är insatsen.”

Finansdepartementet utgår från att Riksbanken sänker styrräntan nästa år. Riksbanken däremot bedömer att reporäntan tvärtom behöver höjas nästa år för att hålla inflationstrycket i schack. En majoritet i Riksbanksdirektionen anser således inte att de behöver ta ett särskilt ansvar för stabiliseringspolitiken, medan finansministern avsäger sig sitt ansvar och hänvisar till Riksbanken, skriver de.

”Riksdag och regering bör slå fast att Riksbanken både ska värna prisstabilitet och sysselsättning. Det kan knappast vara en effektiv arbetsfördelning om Riksbanken ansvarar för att stabilisera inflationen medan ’någon annan’ ansvarar för stabilisering av arbetslösheten. I praktiken har ansvaret för sysselsättningen hamnat mellan stolarna.”

Därför riskerar regeringens strama budget i kombination med en riksbank utan sysselsättningspolitisk agenda att öka den strukturella arbetslösheten och utanförskapet, menar Roger Mörtvik och Göran Zettergren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA