Annons:

Myndigheter vill stärka arbetet mot fusk och brott i arbetslivet

ARBETSLIV2022-01-24

Det är bråttom att komma tillrätta med bidrags- och skattefusk och utnyttjandet av arbetstagare, konstaterar de åtta myndigheter som samverkar i en bred insats mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

De åtta myndigheter som samverkar i arbetet mot arbetslivskriminalitet lyfter i en lägesrapport fram vikten av fortsatta kontroller, både regionalt och lokalt. Budskapet är att insatserna brådskar.

”Vi har gjort över 6 000 gemensamma kontroller sedan 2018. Det är när vi kommer ut på arbetsplatserna som vi upptäcker oegentligheter och misstänkta brott. Vi ser inte att arbetsmarknadskriminaliteten minskar, så det är viktigt att öka antalet kontroller”, betonar Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är risken för arbetslivskriminalitet störst inom bygg-, restaurang-, transport- och städbranscherna, men också inom vård, omsorg och sociala tjänster. Brott mot utlänningslagen, som till exempel användning av falska anställningsbevis eller identitetshandlingar, är ofta en förutsättning för större brottsupplägg. Den internationella påverkan av brottsligheten ökar också genom olika företagsformer, där de mindre företagen står för merparten av regelbrotten.

Enligt rapporten kan fler myndigheter bidra i arbetet framöver. Myndigheterna efterlyser större resurser för att hantera den ökande mängden ärenden. Enligt rapporten behöver hela rättskedjan stärkas när antalet arbetsplatskontroller ökar.

”Myndigheterna måste kunna arbeta smartare och effektivare. Nu hämmas vi bland annat av förbudet att dela information med varandra, både när det gäller iakttagelser ute på arbetsplatserna och när det gäller att bedöma var kontrollbesök ger störst effekt”, konstaterar Eva-Lena Edberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

I rapporten efterlyser också myndigheterna större möjligheter att lämna information vidare till andra myndigheter, som kan agera mot företag som anlitar illegal arbetskraft. Det förutsätter ändringar bland annat i de förordningar som reglerar Försäkringskassans befogenheter att utreda ärenden om assistans eller de förordningar som gäller Arbetsförmedlingens anställningsstöd.

Framöver ska bland annat insatserna mot människoexploatering prioriteras av de samverkande myndigheterna. Den nya lagstiftningen mot människoexploatering ska följas upp. Hittills har bara ett ärende lett till fällande dom.

Myndigheterna vill också gå vidare med samverkan med arbetsmarknadens parter. Där planeras enligt rapporten förebyggande insatser tillsammans med parterna, bland annat för att öka företagens kunskaper om upphandlingar för att undvika kriminella upplägg.

De samverkande myndigheterna

De myndigheter som samverkar i arbetat mot arbetslivskriminalitet är:

  • Arbetsförmedlingen
  • Arbetsmiljöverket
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Försäkringskassan
  • Jämställdhetsmyndigheten
  • Migrationsverket
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket

Arbetsmiljöverket ansvarar för att samordna uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA