Myndigheter uppmanas utgå från medborgarna
Tänk medborgares livssituation i stället för myndighet, tänk verksamhet i stället för organisation - och forma myndighetsstyrningen utifrån det perspektivet. Det är kärnan i Statskontorets rapport Utvecklad styrning som lämnades till civilministern på onsdagen.
Statskontoret fick i februari ett uppdrag av regeringen att undersöka och rapportera om styrningen av offentlig sektor. En del i uppdraget handlar om att analysera huruvida den statliga styrningen präglas av tillit och förtroende vilket är regeringens uttalade inriktning.
På onsdagen överlämnades uppdragets femte rapport som handlar om hur regeringen kan utveckla styrningen av myndigheterna så att den blir mer sammanhållen och effektiv, till civilminister Ardalan Shekarabi. Den visar på några vägar att förbättra styrningen av myndigheterna för att de i sin tur ska kunna skapa bättre möten och relationer md medborgare och företag. Statskontoret pekar ut tre områden där detta är särskilt lämpligt: mottagning och etablering av nyanlända, plan- och byggprocesser och skolväsendet.
Ett sätt att åstadkomma detta, enligt rapporten, är att skifta perspektiv från ett förvaltningsorganisatoriskt ”stuprörsperpektiv” till ett verksamhetsfokuserat. Att i större utsträckning utgå från den situation människor och företag befinner sig i när de har kontakter med myndigheter – när de blir sjuka, förlorar jobbet och behöver söka ett nytt, börjar en utbildning eller har kommit till ett nytt land.
– För medborgaren är det inte så viktigt vilken myndighet som har ansvaret, utan att saker och ting fungerar, säger Lina Nyberg, projektledare för rapporten.
Det betyder i sin tur att myndigheter i större utsträckning ska få möjlighet och uppmanas att samverka mer med varandra på alla nivåer.
– Regeringen kan behöva ta bort hinder för myndigheten, till exempel regelverk som går på tvärs, öka möjligheterna att dela information, undanröja oklarheter i vilken myndighet som betalar, säger hon, men pekar på att myndigheterna, å sin sida, kan behöva upplysa regeringen om vad de behöver eftersom det är de som har förståelse för olika frågor på djupet och större resurser.
Statskontoret föreslår också regeringen utformar sin dialog med myndigheterna utifrån samma verksamhetsperspektiv, vilket kan innebära att föra dialog med flera myndigheter utifrån en särskild fråga i stället för med varje myndighet utifrån dess uttalade uppdrag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.