Myndigheter uppmanas följa upp åtgärder

ARBETSMILJÖ2016-10-18

De flesta myndigheter har ett gott och systematiskt arbetsmiljöarbete. Däremot kan uppföljningen av de åtgärder som vidtas bli bättre. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.

Statskontorets analys visar att myndigheterna överlag bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete. De flesta myndigheter gör en systematisk analys av sjukfrånvaron för att utreda bakomliggande orsaker. Utredningarna leder ofta till åtgärder som syftar till att förbättra arbetsmiljön.

”Arbetsförhållanden undersöks i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter och myndigheterna vidtar i stor utsträckning åtgärder för att motverka de risker i arbetsmiljön som framgår av undersökningarna”, skriver Statskontoret i sitt pressmeddelande.

Enligt Statskontorets analys har myndigheterna överlag också en väletablerad rehabiliteringsprocess.

Men myndigheterna behöver förbättra sin uppföljning av vidtagna åtgärder. Annars vet man inte om risken för ohälsa kvarstår eller om åtgärden har fungerat, konstaterar Statskontoret.

Trots att sjukfrånvaron i statliga myndigheter är högre bland kvinnor än bland män har flertalet myndigheter inte vidtagit några särskilda åtgärder för att ändra på det. Myndigheterna borde anstränga sig mer för att förebygga och minska sjukfrånvaron bland anställda kvinnor och för att tidigt upptäcka medarbetare som håller på att utveckla ohälsa, anser Statskontoret. Chefer som ansvarar för arbetsmiljöarbetet kan ges bättre förutsättningar i form av ökad kunskap och mer resurser.

Statskontorets utredning visar att arbetsmiljöarbetet inte alltid bedrivs på ett likvärdigt sätt. Genom att arbetsmiljöarbetet följs upp på central nivå kan likvärdigheten öka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA