Myndigheter struntar i integrationsuppdrag
Myndigheterna har i tjugo års tid haft i uppdrag att verka för lika rättigheter för alla, oavsett etnisk bakgrund. Men av tolv granskade myndigheter kan bara sex visa att de gör det.
Integrationsverket har undersökt hur tolv, enligt verkets uppfattning, strategiskt viktiga myndigheter lever upp till regeringens krav att integrera mångfaldsperspektivet i sin verksamhet.
Verket har intervjuat myndighetspersoner och läst regleringsbrev och årsredovisningar för Ams, Centrala studiestödsnämnden, Rikspolisstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Högskoleverket, Myndigheten för skolutveckling, Skolverket, Försäkringskassan, Nutek och Skatteverket.
Endast Försäkringskassan, Nutek och Skatteverket visar både i intervjuer och i årsredovisningar att de har ett aktivt arbete. Inom Försäkringskassan ligger ansvaret på ledningsnivå, och man har inrättat en särskild tjänst för arbetet med integrationsperspektivet.
Projekt utan ledningens stöd
Högskoleverket, Myndigheten för skolutveckling och Skolverket tar inte upp frågan i årsredovisningen, men tycks ändå uppmärksamma den i verksamheten.
Övriga myndigheter har haft enstaka inslag eller tillfälliga projekt, som haft svårt att få genomslag.
Enligt intervjuer med företrädare för Ams har inga projekt varit tillräckligt välplanerade och de har inte haft Ams ledning med sig.
En slutsats i rapporten är att myndigheterna bör göra konsekvensanalyser som visar i vilken mån de uppfyller de integrationspolitiska målen.
Regeringen måste också bli bättre på att följa upp och ställa krav på återrapportering. I dag har bara fyra myndigheter krav på sig att tala om vad de gör för att följa förordningen om integrationspolitiken.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.