Myndigheter kritiska till ny förvaltningslag
Regeringens förslag till ny förvaltningslag ger allmänheten rätt att agera mot långsam handläggning hos myndigheterna. I sina remissvar har flera myndigheter varnat för att en sådan reform blir resurskrävande.
Något krav på snabb handläggning har uppenbart inte funnits hos regeringen, vare sig den nuvarande eller den tidigare. Det förslag till ny förvaltningslag som nu lämnas till lagrådet för granskning bygger på en utredning som redovisades för sju år sedan, 2010.
Lagen ska ersätta den nuvarande förvaltningslagen från 1986 och är i huvudsak en modernisering och förenkling i språk och uppbyggnad. Men det finns några ändringar i sak, och flera av dem har mött invändningar från remissinstanserna.
En förändring som många remissinstanser är kritiska till är rätten att få långsam handläggning prövad i högre instans. Om en individ har inlett ett myndighetsärende och inte fått svar inom sex månader kan hen skriva en formell begäran om att få ett avgörande. Om myndigheten svarar nej ska saken kunna avgöras av domstol eller annan högre instans. Den högre instansen kan bestämma att myndigheten måste komma fram till ett beslut inom viss angiven tid.
Det förslaget kommer att leda till ökad arbetsbörda, ansåg bland andra Domstolsverket, Kemikalieinspektionen och Uppsala universitet när de lämnade sina remissvar. Andra myndigheter, däribland Skatteverket och Arbetsförmedlingen, varnade för att de som klagar på handläggningstider blir behandlade med förtur, medan andra liknande ärenden blir liggande.
En annan nyhet i lagförslaget är att myndigheterna ska erbjuda tolkning och översättning även till personer som har en allvarlig skada i syn, hörsel eller tal. Det ställs också större krav på myndigheternas kommunikation med parter i ett ärende, krav som vissa myndigheter i sina remissvar ansett vara för långtgående.
Regeringen hävdar att de sakliga förändringarna i lagen kan förväntas vara kostnadsneutrala på sikt. Visserligen kan de nya rättigheterna för medborgarna leda till längre handläggningstider, men samtidigt ger lagen utrymme för förenklingar och rationaliseringar av ärendehanteringen, skriver man i lagrådsremissen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.