Myndigheter kritiseras för dålig kostnadskontroll

STATSFÖRVALTNING2022-06-07

Riksrevisionen kritiserar i sin årsrapport myndigheterna för dålig kostnadskontroll och bristande beslutsunderlag. Enligt rapporten brister myndigheterna också i att dela viktig information med varandra.

Riksrevisionen har överlämnat sin årliga rapport till riksdagen. Den sammanfattar de viktigaste iakttagelserna från granskningen av myndigheternas årsredovisningar och av effektiviteten i staten. Enligt ett pressmeddelande är riksrevisor Helena Lindbergs samlade intryck att det behöver göras förbättringar inom flera verksamhetsområden:

”Förändringar i vår omvärld innebär stora utmaningar för det svenska samhället. Då är det extra viktigt med anpassningsförmåga och att brister som identifieras verkligen åtgärdas”, understryker Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen påpekar i rapporten liksom vid tidigare tillfällen att kostnadskontrollen vid infrastrukturinvesteringar bygger på alltför dåliga underlag. Besluten omprövas inte heller när kostnaderna visar sig vara underskattade. Bristerna minskar enligt Riksrevisionen möjligheterna att fatta välgrundade beslut om stora anslag som också innebär vägval som påverkar utvecklingen under mycket lång tid framöver.

Rapporten betonar också fortsatta svårigheter för myndigheterna att dela information inom och mellan sig.

”Mycket i staten fungerar bra, men riksdag och regering behöver få korrekt information om myndigheterna och deras arbete. Annars ökar risken för dåligt underbyggda beslut och felaktiga prioriteringar”, betonar riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen skriver också i årsrapporten att kontinuerliga sparkrav genom den så kallade pris- och löneomräkningsmodellen ger effekt och leder till besparingar. I den granskning som presenterades tidigare i år drar Riksrevisionen slutsatsen att modellen i stort fungerar som det är tänkt, utan betydande negativa konsekvenser för myndigheternas möjligheter att utföra sina uppdrag eller att rekrytera rätt kompetens. Därmed skapas enligt Riksrevisionen ett budgetutrymme för staten på i snitt en miljard kronor om året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA