Myndigheter har ont om kompetenta sökande

REKRYTERING2024-12-20

Närmare tre av fyra statliga arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta kompetenta sökande till lediga jobb. Det är främst Försvarsmakten, Polisen, Kriminalvården och andra delar av rättskedjan som har stora rekryteringsbehov, visar Arbetsgivarverkets kompetensbarometer.

Arbetsgivarverket konstaterar att bristen på lämpliga sökande till jobb på de statliga myndigheterna fortfarande är stor, trots att konjunkturen och arbetsmarknaden försvagats. I höstens kompetensbarometer svarar 72 procent av Arbetsgivarverkets medlemmar att de haft brist på lämpliga sökande, att jämföra med 75 procent i våras.

”Regeringen gör stora satsningar på bland annat Försvaret, Polisen, Kriminalvården och stora delar av rättskedjan. Dessa verksamheter har stora rekryteringsbehov och ibland är det helt enkelt för svårt att hitta tillräckligt många och tillräckligt kompetenta sökanden när så många ska rekryteras”, kommenterar Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson undersökningens resultat i en text på arbetsgivarorganisationens sajt.

Samtidigt uppger flera arbetsgivare att de har övertalighet och genomför uppsägningar. Det gäller främst inom sektorerna utbildning. socialt skydd och näringslivsfrågor. Övertalighet och uppsägningar förekommer framför allt inom typiska stödverksamheter, som internt stödarbete, utvecklingsarbete, administrativt arbete, kommunikationsarbete samt ekonomi.

”Vi ser en allt tydligare tudelning i svaren i Kompetensbarometern mellan verksamheter med stor expansion och andra verksamheter. Olikheterna syns tydligt i indikatorer för uppsägningar, rekryteringsbehov, årsarbetskrafter, anslagssparande och budget”, konstaterar Roger Vilhelmsson.

Enligt de svarande myndigheterna är bristen på it-personal fortfarande stor. It-kompetensen är central för att kunna effektivisera och utveckla den statliga verksamheten, framhåller Arbetsgivarverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA