Myndigheter har missat barns rätt

BARNS RÄTTIGHETER2016-03-22

Sverige har inte på allvar följt FNs barnkonvention. Barns rättigheter har inte varit i fokus för myndigheterna. Det anser Barnrättighetsutredningen, som nu föreslår att konventionen införlivas med svensk lag.

Trots att det finns en tydlig politisk ambition att synliggöra barnets rättigheter visar barnrättighetsutredningens kartläggning och samtal med myndigheter, organisationer och med barn själva, att rättigheterna inte får tillräckligt genomslag i beslutsprocesser som rör barn. Även om beslut att följa konventionen har fattats på högsta ledningsnivå, får det inte genomslag i praktiken. Utredningens slutsats är att konventionen snarare uppfattas som en policy för verksamheten:

”Rättigheterna och frågan varför det finns bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn förefaller inte vara i fokus. Det gäller även inom områden där det i den lagstiftning som tillämpas på området och som styr verksamhet och beslutsfattande finns särskilda bestämmelser som utgår från rättigheterna i konventionen”, skriver regeringens särskilda utredare Anita Wickström.

Att barnkonventionen inte fått fullt genomslag beror på att den inte är direkt tillämplig som svensk lag. Utredaren påpekar att svensk rätt, om lagtexten tillåter det, ska tolkas på ett sätt som är förenligt med Sveriges folkrättsliga åtaganden. Men utredningens kartläggning visar att rättigheterna enligt barnkonventionen inte fått tillräckligt genomslag i rättstillämpningen.

Barnrättighetsutredningen betonar att i och med att konventionen införlivas med svensk lag måste det vara tydligt för staten att statens roll består i att fullgöra tydliga rättsliga skyldigheter mot varje enskilt barn:

”Genomförandet av barnets mänskliga rättigheter får inte betraktas som en välgörenhetsprocess där barn ges förmåner. Staten har genom ratificeringen av barnkonventionen en folkrättslig förpliktelse att uppfylla konventionen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA