Hård FN-kritik mot svensk barnrätt
FNs barnrättskommitté kritiserar i en rapport Sverige för att inte följa barnkonventionen. På ett antal punkter riktas kritik mot hur barns rätt tas till vara i Sverige.
Barns rätt i migrationsfrågor är ett av de områden där Sverige får kritik av FN. Svensk lag föreskriver inte att barn ska höras i asylprocessen. Inte heller ställs krav på att man ska undersöka om barnen har egna asylskäl, som till exempel att de riskerar att bli bortgifta eller att tvingas bli barnsoldater.
”Det är hårdare kritik än vad jag väntade mig. När det gäller asylutredningar där barnen inte får höras, där bryter Sverige mot barnkonventionen”, säger Unicefs programchef Christina Heilborn till SVT. Sverige får också kritik för hur barn behandlas när de frihetsberövas. Det gäller både de barn som misstänks för brott och barn som blir tvångsomhändertagna.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver sex företrädare för organisationer som arbetar för barns rättigheter en gemensam debattartikel, där de kräver att regeringen vidtar åtgärder på sex punkter.
1. Lyssna på barn och unga och ge dem verkligt inflytande .
2. Satsa på utbildning om barns rättigheter i de yrkesgrupper som på något vis arbetar med barn.
3. Säkerställ att barn kan få upprättelse när deras rättigheter kränks.
4. Sätt särskilt fokus på barn i de mest utsatta situationerna.
5. Avskaffa ”postnummerlotteriet” om hur barns rättigheter efterlevs. Barns stöd ska inte bero på var barnet bor.
6. Se till att biståndet lever upp till barnkonventionen.
”Regeringen måste nu med utgångspunkt i dessa sex punkter stärka barns rättigheter. Vi är övertygade om att barnkonventionen och dess tilläggsprotokoll då får större genomslag i praktiken, och att Sverige kan förbli ett föregångsland för att tillgodose alla barns rättigheter”, skriver Kattis Ahlström, generalsekreterare Bris, Inger Ashing, ordförande Rädda Barnen, Lisa Eriksson, ordförande Nätverket för barnkonventionen, Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare Plan Sverige, Véronique Lönnerblad, generalsekreterare Unicef Sverige, och Anders L Pettersson, generalsekreterare Ecpat Sverige i Dagens Nyheter.
I en replik svarar barnminister Åsa Regnér, S, att arbetet med rekommendationerna från FNs barnrättskommitté redan har inletts: ”Det är ett arbete som kommer att beröra stora delar av Regeringskansliet, våra myndigheter och Sveriges kommuner och landsting. Vi vuxna har alla ett ansvar. Jag kommer även inom kort att bjuda in barnrättsorganisationer till samtal om hur vi tillsammans ska bidra till att sprida rekommendationerna till alla som är berörda liksom hur vi tillsammans kan bidra till att göra barns rättigheter till verklighet för alla barn”, skriver hon i Dagens Nyheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.