Myndigheter fruktar uppsägningar

NYHET2004-11-03

Sex av tio myndigheter tror att det blir övertalighet under det kommande året. 56 procent har sagt upp personal från hösten 2003 till våren 2004.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Trygghetsstiftelsen på det statliga området har granskat hur beslutade eller sannolika förändringar i staten kan påverka sysselsättningen.

Granskningen utgår från Arbetsgivarverkets och Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Den genomfördes våren 2004 bland myndigheter med minst tio anställda. 94 procent av de tillfrågade svarade.

Trycket på regeringen att ordna ersättningsverksamheter på de orter som berörs av försvarsomställningen är stort.

– Vi räknar med att cirka 4 000 personer kommer att få hjälp av Trygghetsstiftelsen 2005, varav hälften är en följd av försvarsbeslutet, säger Dan Myrberg, chefskonsulent på Trygghetsstiftelsen.

På den nya Försäkringskassan kommer troligtvis behovet av anställda i olika stödfunktioner att minska något. Riksförsäkringsverket tror att minskningen huvudsakligen kan ske genom naturliga avgångar under 2005, men inte under 2006 och 2007.

På Arbetsmarknadsverket ska administrationen minska med mellan 300 och 400 personer. Hittills är beslutat att 50 personer ska bort från den centrala administrationen i Stockholm. Resurser ska föras över till arbetsförmedlingarna.

Regeringen vill överföra en del arbetsuppgifter (och 1,1 miljoner kronor) från Naturvårdsverket till Vägverket från och med 2005.

Regeringen bedömer att det går att minska administrationskostnaderna på Vägverket med cirka 50 miljoner kronor per år fram till 2007. Pengarna ska gå till sådant som finansieras under anslaget Väghållning och statsbidrag. 2005 ska det dessutom göras en engångsbesparing på 40 miljoner kronor.

Luftfartsverket ska förbättra sitt resultat med en miljard kronor till 2006.

En översyn av resurstilldelningen till högskolor och universitet är på gång. Sveriges lantbruksuniversitet har varslat om uppsägningar av 230 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA