Annons:

Myndigheter förutspår uppsägningar

BAROMETER2007-12-04

Antalet myndigheter där det skett uppsägningar minskade under hösten, men minskningen ser ut att bli tillfällig, enligt en undersökning från Arbetsgivarverket och Konjunkturinstitutet.

Av:  Eva Spira

Varje år sammanställer Konjunkturinstitutet och Arbetsgivarverket vad de kallar ”konjunkturbarometern”, där de undersöker hur de statliga myndigheterna bedömer sysselsättning och ekonomi följande år.

Den senaste undersökningen visar att andelen myndigheter som sagt upp personal under förutvarande halvår har minskat från 51 procent i våras, när den förra mätningen gjordes, till 44 procent i oktober.

Men fler myndigheter gör nu bedömningen att det blir övertalighet det kommande året. Den andelen har ökat från 52 procent i våras till 63 procent i höstens undersökning.

35 procent av myndigheterna tror att antalet årsarbetare minskar 2008, medan 27 procent tror att de blir fler.

Fler myndigheter än tidigare tror att personalomsättningen ökar nästa år. 37 procent tror att den ökar och ingen myndighet tror att den kommer att minska.

96 procent av myndigheterna uppger att de har nyrekryterat eller försökt nyrekrytera sedan i våras. Färre myndigheter än i våras har haft brist på lämpliga sökanden när de rekryterat eller försökt rekrytera personal. Andelen har sjunkit från 33 procent till 30 procent.

12 procent av myndigheterna uppger att de kommer att överskrida sina anslag 2007. 63 procent kan spara en del av sina anslag.

Men 30 procent av myndigheterna gör bedömningen att de kommer att överskrida sina anslag nästa år, medan 14 procent tror att de kan spara.

Mätningen genomfördes under oktober 2007. Samtliga myndigheter med fler än tio anställda tillfrågades och 80 procent svarade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA