Myndigheter får nya regleringsbrev

RÄTTSVÄSENDET2019-03-22

Regeringen har beslutat om nya regleringsbrev för Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. De båda myndigheterna ska tillsammans redovisa hur de kan bli bättre på att utreda brott och ställa skyldiga inför rätta.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten får gemensamt i uppdrag att analysera och bedöma resultatet för utredning och lagföring. Enligt de nya regleringsbreven ska myndigheterna bland annat särskilt analysera och beskriva utvecklingen när det gäller utredningar av sexualbrott, brott mot barn samt brott i nära relation. Myndigheterna ska också beskriva vilka åtgärder som vidtas för att förbättra uppklaringen av brott med hedersmotiv. Regleringsbreven innehåller också ytterligare uppdrag för myndigheterna.

”Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda till 2024 fortsätter med oförminskad kraft. Det är en tuff och viktig utmaning för hela myndigheten. Vid sidan av uppdraget att växa som organisation och öka attraktiviteten i polisyrket pekar vi på ett antal områden som behöver extra fokus framöver. Det handlar bland annat om att stärka upp gränskontrollverksamheten och polisens närvaro i hela landet”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.

Regeringen beslutade om myndigheternas regleringsbrev i december. Då var regeringen fortfarande en övergångsregering med begränsade möjligheter att ge uppdrag och ställa krav. I de nu beslutade ändringsbreven har regeringen enligt pressmeddelandet förstärkt styrningen och gett myndigheterna nya och kompletterande uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA