Myndigheter dåliga på offentlig information
Var tredje statlig myndighet och varannan kommun saknar kunskap om lagens krav på att offentlig information ska göras tillgänglig. Det konstaterar Statskontoret efter en granskning.
Den offentliga förvaltningens arbete med att tillgängliggöra offentlig information utvecklas långsamt. Det kommer Statskontoret fram till efter en samlad uppföljning. Ungefär 40 procent av myndigheterna och 60 procent av kommuner och landsting har underlåtit att genomföra någon särskild åtgärd för att göra sin information mer tillgänglig för vidareutnyttjande, trots att lagen kräver det. De flesta offentliga aktörer publicerar endast en mindre del av sin offentliga digitala information på sin webbplats, konstaterar Statskontoret.
Hälften av kommunerna och landstingen saknar kunskap om gällande lagstiftning. Detsamma gäller för var tredje myndighet. Kravet på att göra informationen tillgänglig för andra att utnyttja ställs dels i lagen om vidareutnyttjande av handlingar från 2010, dels i EUs direktiv om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn från 2003.
Engagemanget för arbetet är dessutom litet, enligt granskningen. Enligt de offentliga aktörerna är det framför allt tre typer av hinder som försvårar arbetet med att tillgängliggöra information – brist på resurser, avsaknad av verksamhetssystem som gör det enkelt att tillgängliggöra informationen och svårigheter att identifiera den relevanta informationen. Dessutom är det få myndigheter, kommuner och landsting som ser arbetet med att främja vidareutnyttjande av information som en del av sitt uppdrag. Därför prioriterar de ofta ned arbetet till förmån för det som aktörerna uppfattar som sin kärnverksamhet.
Små myndigheter och kommuner har enligt granskningen generellt lägre kännedom om lagen och svårare att komma igång med arbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.