Annons:

Myndigheter brister i internrevision

STATSFÖRVALTNING2016-04-04

Fem av de 68 statliga myndigheter som granskats av Ekonomistyrningsverket, ESV, saknade helt eller delvis internrevision under 2015. Sju myndigheter har aldrig genomfört någon extern kvalitetssäkring av sin internrevision.

ESVs årliga redovisning av den statliga internrevisionen innehåller i år en redovisning av myndigheternas egen bedömning av sin interna styrning och kontroll i årsredovisningen. De flesta myndigheter säger att de har säkerställt en intern styrning och kontroll som fungerar betryggande. Ett fåtal myndigheter har bedömt att det finns brister.

Enligt ESVs rapport till regeringen följer internrevisionen internrevisionsförordningen och bedrivs med både kompetens och erfarenhet. Myndigheterna tillämpar god sed och de flesta myndigheter har former för att utvärdera internrevisionen genom intern- och extern kvalitetssäkring.

Fem myndigheter har enligt ESV helt saknat internrevision under hela eller delar av 2015, och sex myndigheter har haft en halv årsarbetskraft eller mindre för internrevision.

”ESV ser en risk med begränsade resurser för internrevision. Det kan minska möjligheten att genomföra uppdraget på det sätt som god internrevisions- och internrevisorssed kräver. Därför är det viktigt att myndigheten analyserar väsentliga riskområden och de formella krav som ställs”, skriver utredaren Catrin Lind Ebert i ett pressmeddelande.

Enligt ESV är det viktigt för internrevisionens trovärdighet att samtliga internrevisionsfunktioner kvalitetssäkras åtminstone vart femte år. Drygt 80 procent av myndigheterna uppfyller kravet på en extern bedömning. Men sju av de 68 granskade myndigheterna har aldrig genomfört en extern kvalitetssäkring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA