Myndighet ser risk att grupper behandlas olika

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2024-10-25

Det finns en risk för att Försäkringskassan behandlar olika grupper på olika sätt i handläggningen av sjukpenning, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en granskning. Enligt ISF finns tecken på att individer behandlas olika utifrån ursprung, kön och ålder i flera handläggningsmoment.

Olikabehandling kan enligt ISF innebära att människor missgynnas av handläggningen om den inte anpassas till individens behov och förutsättningar. Det kan också handla om att individer som tillhör olika grupper behandlas olika på ett omotiverat sätt.

Enligt rapporten finns risker för olikabehandling på flera områden:

”I nästan varje moment av handläggningen som vi har granskat har vi funnit tecken på olikabehandling. Till exempel vid bedömningen av arbetsförmågan, i kontakten med den sjukskrivna och arbetsgivare, i planeringen för återgång i arbete och när handläggaren ska värdera läkarintygen”, konstaterar ISFs projektledare Sandra Engelbrecht i ett pressmeddelande.

Enligt ISFs rapport löper personer födda utanför Europa högre risk att få avslag på sin ansökan om sjukpenning. De får också i lägre utsträckning en telefonutredning, ett avstämningsmöte och en planering för återgång än personer födda i Sverige.

En annan grupp som lyfts fram i granskningen är kvinnor som är yngre än 34 år eller äldre än 54 år. De blir ofta mindre involverade i sitt ärende och får sämre planering för återgång i arbete. Deras arbetsgivare får också oftare låga krav på sig från Försäkringskassan när det gäller involvering i sjukskrivningsprocessen och i planeringen för återgång till arbete.

”Kvinnor som har arbetsgivare som motarbetar deras återgång till arbete är en grupp som sannolikt skulle behöva att Försäkringskassan ställer krav på och involverar arbetsgivaren. Men i stället ställer Försäkringskassan inga krav alls eller mycket låga krav på dessa arbetsgivare och de involverar dem inte alls eller väldigt lite”, poängterar Sandra Engelbrecht.

ISF har sett att det förekommer konkret olikabehandling i samtliga situationer i handläggningen som har granskats av myndigheten. Olikabehandling är ett problem som kräver stor medvetenhet om risksituationer, understryker Sandra Engelbrecht:

”Risker för olikabehandling kan uppstå i de mänskliga bedömningar som behöver göras av Försäkringskassan, inte minst eftersom handläggningen behöver anpassas efter varje situation och person. Det är viktigt att Försäkringskassan är medveten om dessa risksituationer och fortsätter arbeta kontinuerligt för att motverka dem.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA