Myndighet gör samverkan tydligare
Ett nytt samverkansavtal på Arbetsförmedlingen innebär att arbetsrättsliga frågor flyttas från arbetsplatsträffarna till samverkansgrupper där enbart arbetsgivare, fack och skyddsombud finns representerade.
‒ Tidigare satt det kanske 80 personer på en arbetsplatsträff och skulle enas. Det var svårt att komma vidare, säger Lars-Erik Backström, förste vice ordförande på ST inom Arbetsförmedlingen.
Han menar att arbetsplatsträffarna som form inte var lämpliga för arbetsrättslig samverkan. Det räckte med att en person blockerade en fråga så kom man inte framåt. Det kunde också vara svårt för facket att driva rättsprocesser då protokoll och minnesanteckningar saknades eller var ofullständiga.
I det nya avtalet blir arbetsplatsträffarnas uppgift att lägga fram förslag på utveckling av arbetsplatsen, som samverkansgruppen sedan ska enas om innan arbetsgivaren fattar beslut.
Samverkansgrupperna är också skyddskommittéer enligt Arbetsmiljölagen.
‒ Det blir mer formaliserat och tydligt vem som gör vad, säger Lars-Erik Backström.
Enligt honom är en annan fördel att det blir lättare att hantera känsliga eller kontroversiella frågor eller namnfrågor.
Det nya avtalet innebär också att parterna lokalt kan organisera arbetsplatsträffar utifrån det som är bäst för arbetsplatsen, kanske i mindre grupper.
Det ska finnas minst en samverkansgrupp per fysisk arbetsplats med en chef, eller fler om det finns fler chefer.
Samverkansavtalet innehåller också andra nyheter. Ett är att personalen kan lämna förslag på förbättringar i verksamheten och få ersättning om förslaget genomförs.
Arbetsförmedlingen nya samverkansavtal börjar gälla från 1 oktober.
Samverkansavtal
Samverkansavtal reglerar hur samverkan ska ske mellan arbetsledning, anställda och fack, både för att utveckla verksamheten och för samverkansskyldigheterna enligt medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.