Myndighet brister i redovisning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-05-14

Det finns brister i Arbetsförmedlingens sätt att redovisa sina kostnader för förvaltning. Det konstaterar Statskontoret efter en granskning.

Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag har ökat från drygt 5,9 miljarder kronor år 2011 till nästan 7,2 miljarder kronor år 2012. Även om Arbetsförmedlingen har utvecklat sin redovisning finns det en bit kvar innan myndigheten kan visa att resurserna används effektivt och att prestationer redovisas på ett tillfredsställande sätt, konstaterar Statskontoret i en ny rapport.

”Det är dessutom viktigt att Arbetsförmedlingen säkrar att underlaget för redovisningen är tillförlitligt. Arbetsförmedlingen bör införa en löpande tidredovisning för alla anställda”, skriver Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

För att redovisa hur resurserna används förlitar sig Arbetsförmedlingen till antalet kontakter med arbetssökande och arbetsgivare. Under 2011 hade Arbetsförmedlingen närmare 20 miljoner ”kundkontakter”. Kostnaderna för kontakter med arbetssökande uppgick till cirka fyra miljarder kronor, vilket motsvarar 57 procent av de totala förvaltningkostnaderna.

Enligt Statskontoret säger volymen kundkontakter ingenting om innehållet i kontakterna och hur de kan bidra till att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt. Statskontoret lämnar i sin rapport ett antal förslag på hur redovisningen kan utvecklas och kompletteras med bland annat kvalitetsmått.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA