Mutbrott gav tre års fängelse
En tidigare medarbetare på Migrationsverket har dömts till tre års fängelse för grova mutbrott och medhjälp till förfalskning av handlingar. En annan åtalad handläggare friades samtidigt från misstankar om medhjälp och mutbrott.
Enligt Malmö tingsrätt hade den tidigare handläggaren tagit emot totalt omkring 450 000 kronor från sju personer som fick förfalskade pass och dokument om uppehållsrätt. Brotten begicks för sju år sedan, och den nu fängelsedömda mannen avskedades från Migrationsverket redan 2010, efter en dom om dataintrång.
Åklagaren hade yrkat på två års fängelse, men tingsrätten ansåg att straffvärdet var betydligt högre, fyra år. Att utfallet nu blir tre års fängelse beror på att det gått så lång tid sedan brotten begicks.
Tingsrätten dömde även en person som drev en restaurang där pengar och handlingar bytte ägare till fängelse i 1,5 år.
En tredje person som stod åtalad i målet friades. Misstankarna om grovt mutbrott och medhjälp till tjänstefel kunde för hans del inte beläggas, ansåg domstolen. Mannen har kvar sin anställning som handläggare på Migrationsverket, men har varit tjänstledig utan lön i avvaktan på domen. Migrationsverkets tillsynschef Lars Påhlsson vill i dag inte kommentera hur myndigheten ska agera efter utfallet i Malmö tingsrätt.
En följd av muthärvan är att Migrationsverket har bildat en tillsynsenhet som bland annat arbetar med internutredningar. Enligt Lars Påhlsson har myndigheten också vidtagit andra åtgärder för att skapa en bättre beredskap mot korruption.
– Det viktigaste är ett intensifierat arbete med vår värdegrund, där vi talar mer om jäv och korruption. Vi gör också riskanalyser och har börjat utveckla våra IT-system för att lättare kunna upptäcka oegentligheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.