MS-sjuk blev diskriminerad

NYHET2005-03-31

En civilingenjör, som sades upp några månader efter att han berättat för arbetsgivaren om sin MS-sjukdom, har fått rätt i Arbetsdomstolen.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Arbetsgivaren gjorde gällande att det förelåg arbetsbrist, men undantog två nyanställda som ansågs vara viktiga för den fortsatta verksamheten.

Såväl den uppsagda mannen som hans fackförbund, Sveriges Civilingenjörsförbund, stämde företaget till Arbetsdomstolen.

Mannen menade att företaget sagt upp honom i första hand på grund av hans sjukdom, inte på grund av arbetsbrist. Ifall domstolen skulle komma fram till att så inte var fallet, var uppsägningen ändå diskriminerande på grund av mannens sjukdom: Arbetsgivaren hade diskriminerat honom genom att undanta två personer ur turordningen i strid mot paragraf 22 i anställningsskyddslagen.

Mannens fackförbund krävde skadestånd för brott mot medbestämmandelagen; uppsägningen hade skett utan föregående förhandling med facket.

AD kom fram till att uppsägningen hade sin grund i arbetsbrist.

Tidssambandet – att mannen sades upp fyra månader efter att företaget fått veta att han hade MS – talar ändå för att han, på grund av sin sjukdom, blivit sämre behandlad än de andra arbetstagarna, trots att de alla befann sig i en jämförbar situation. Företagets sätt att hantera turordningsfrågan var enligt AD inriktat på att det skulle bli den MS-sjuka mannen som lämnade företaget.

En enig Arbetsdomstol ser kränkningen av mannen som allvarlig och tilldömer honom ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor. Förbundet får 25 000 kronor i skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA