Möjligt effektivisera statens system

STATSFÖRVALTNING2014-12-19

Det finns stora möjligheter att effektivisera den statliga kärnverksamheten. Det kommer Statskontoret fram till i en rapport som lyfter fram sex system med förbättringspotential.

På regeringens uppdrag har Statskontoret analyserat förutsättningarna att öka effektiviteten i den statliga kärnverksamheten genom systemförändringar. I rapporten lyfter myndigheten fram sex olika system: nyanlända flyktingars etablering i Sverige, återbetalning av studiemedel, officiell statistik, handläggning av brottmål, statens fastighetsförvaltning samt beredskapen att hantera utbrott av sjukdomar som smittar mellan djur och människor, zoonoser. Enligt analysen finns det stora möjligheter att effektivisera systemen.

I rapporten har Statskontoret bara tittat på system som berör minst två myndigheter. Granskningen omfattar alltså inte myndigheternas interna arbete. En slutsats är att det finns skäl för regeringen att utveckla sin myndighetsstyrning. Det kan handla om att ge gemensamma uppdrag till flera myndigheter, att anpassa myndigheternas mål och att föra gemensamma dialoger med de departement och myndigheter som ingår i ett system.

Utifrån granskningen av den statliga fastighetsförvaltningen föreslår Statskontoret att Statens fastighetsverk och Fortifikationsverket slås samman. Bland övriga slutsatser finns:

· Utbytet av adressuppgifter behöver bli effektivare för att driva in studieskulder.

· Flyktingmottagandet har många brister – framför allt måste processen för bosättning bli bättre.

· Zoonosberedskapen behöver snabbare informationsutbyte mellan myndigheterna.

· Statistikframtagningen behöver mer konkurrensutsättning.

· Handläggningen av brottmål behöver kortare handläggningstider.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA