Mobbning skadligt för alla på arbetsplatsen
Mobbning påverkar inte bara den individ som mobbas, enligt ny dansk forskning. Risken för långtidssjukskrivning ökar med omkring 20 procent för alla på en arbetsplats där mobbning förekommer.
Mobbning får självfallet störst konsekvenser för den som blir mobbad. Men enligt en dansk studie har också övriga anställda en ökad risk för långtidssjukskrivning på arbetsplatser där mobbning förekommer. Det framgår av professor Åse Marie Hansens doktorsavhandling om mobbning på jobbet. Enligt avhandlingen, som lagts fram vid vid Köpenhamns universitet, är det första gången en koppling har konstaterats mellan mobbning och ökad risk för långtidssjukskrivning för icke-mobbade.
”Vi vet inte varför det är så här. Vi kan bara konstatera att en del av den ökade risken för långtidssjukfrånvaro inte kan förklaras av andra av de faktorer vi har studerat”, påpekar Åse Marie Hansen i en artikel publicerad av danska Nationella forskningscentret för arbetsmiljö, NFA.
Enligt en studie som genomförts av NFA bland närmare 38 000 danskar uppger elva procent att de utsatts för någon form av mobbning på jobbet det senaste året. Enligt forskningen kan mobbning ge allvarliga och långvariga konsekvenser för den person som utsätts. Risken ökar för både fysiska och psykiska sjukdomar. Enligt Åse Marie Hansens doktorsavhandling ökar risken för bland annat depression, sömnproblem och diabetes. Samtidigt visar en helt ny studie bland 80 000 européer att mobbning och våld på jobbet också ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
”Mobbning är inte ett problem som vi kan förneka och symptomen är långvariga. Uppföljningsstudier visar att de som har upplevt mobbning fortfarande har större risk för sömnproblem och har mer depressiva symtom än andra i minst två till fyra år efter att mobbningen ägde rum”, uppger Åse Marie Hansen.
Hon hävdar att mobbning ofta är ett uttryck för att något är fel i den psykosociala arbetsmiljön. Det kan handla om otydlig organisation av arbetet, stor arbetsbelastning eller att medarbetarna inte får den information de behöver. Det kan i sin tur leda till frustration, konflikter och negativt beteende som så småningom kan leda till mobbning.
”Mobbning beror ofta på olösta konflikter på arbetsplatsen, där konflikten eskalerar och över tid kommer att handla mer om personen än om sakfrågor. Därför är det viktigt att sätta in åtgärder så tidigt som möjligt i en konflikt”, betonar Åse Marie Hansen i artikeln på NFAs hemsida.
Det allmänna arbetet med att skapa en bra psykosocial arbetsmiljö är det viktigaste för att motverka uppkomsten av mobbning, menar hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.