Misstro mot offentliga tjänstemän

FÖRVALTNING2013-04-09

Svenskarna misstror offentliga tjänstemän. Nio av tio tror att personliga kontakter är avgörande för hur man blir bemött. Det skriver fyra forskare i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

De fyra forskarna Anders Bergh, Gissur Erlingsson, Mats Sjölin och Richard Öhrvall konstaterar i debattartikeln att flera korruptionsskandaler uppmärksammats i Sverige de senaste åren. Det är svårt att veta om det som upptäcks är enstaka undantag eller bara toppen på ett isberg. Däremot vet vi att svenskarna i högre utsträckning än medborgarna i andra nordiska länder uppfattar korruptionen som ett problem i samhället, och att detta skadar förtroendet för de offentliga verksamheterna och demokratins grundvalar, skriver de fyra:

”Sådana problem måste tas på allvar. Vårt centrala förslag till åtgärd är ett system med årliga externa granskningar av ekonomiredovisningen i ett antal slumpvis utvalda kommuner. Vi föreslår också att kommunernas ekonomiredovisningar ska göras lättillgängliga och att medborgare som misstänker oegentligheter ska kunna begära extern granskning av den egna kommunen.”

I samband med ett seminarium arrangerat av Expertgruppen för ekonomiska studier, ESO, presenterar de fyra forskarna en rapport. I rapporten hävdar de att korruptionsproblemen i Sveriges kommuner finns i en etisk gråzon som inte självklart faller inom snäva juridiska definitioner: ”Korruption är ett specialfall av maktmissbruk: när politiker och tjänstemän gynnar sig själva eller sina närstående på skattebetalarnas bekostnad. Just eftersom gränserna inte är entydiga, är det viktigt att vi inte enbart förlitar oss på juridiken för att motverka problemen.”

Forskarna föreslår därför att ett tiotal slumpvis utvalda kommuner varje år skulle utsättas för en extern granskning av till exempel Riksrevisionen eller Ekonomistyrningsverket:

”På sätt och vis är det anmärkningsvärt att Sverige inte redan valt att kombinera de goda institutionella förutsättningarna som ges av offentlighetsprincipen med vår framstående position som IT-nation för att underlätta ett decentraliserat medborgargranskande av makthavarna. Möjligheterna att göra Sverige till ett internationellt föredöme är goda.

ESO-rapporten om korruption

 

Bakom ESO-rapporten står Anders Bergh, docent i nationalekonomi, Ekonomihögskolan i Lund samt Institutet för näringslivsforskning, Gissur Erlingsson, docent i statsvetenskap, Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet, Mats Sjölin, professor i statsvetenskap, Linnéuniversitetet och Richard Öhrvall, Institutet för näringslivsforskning.

Rapporten presenteras vid ett seminarium som ESO arrangerar i Stockholm idag. Rapportförfattarna kommer att medverka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA