Missnöje vid myndighetsövergång
I juli läggs Fiskeriverket ned och den nya Havs- och vattenmyndigheten, Hav, bildas. Drygt 300 anställda på Fiskeriverket berörs. Flera är missnöjda med det stöd de fått i samband med nedläggningen.
Samtidigt som Hav bildas sker en rockad i ansvarsfördelningen för havs- och fiskefrågor där Hav, Statens lantbruksuniversitet, Jordbruksverket och Naturvårdsverket är inblandade.
Majoriteten av Fiskeriverkets 360 anställda har blivit erbjudna verksamhetsövergång, de flesta till Hav och SLU. Bara en handfull har tackat nej.
Men av de 15 anställda som erbjudits verksamhetsövergång till Jordbruksverket i Jönköping har bara en tackat ja. De återstående riskerar arbetslöshet och flera är kritiska till den hjälp de fått, berättar Gun Brantäng, tidigare vice ST-ordförande på Fiskeriverket och en av dem som tackat nej.
− Vi anser att Fiskeriverket kunde gett mer stöd, och tidigare, säger hon.
Gun Brantäng är även kritisk till att Jordbruksverket inte varit öppet för andra lösningar än att personalen flyttar direkt från Göteborg till Jönköping.
Stefan Rehnström, chef för Fiskeriverkets personalenhet, anser att myndigheten har erbjudit de anställda en rad åtgärder.
− Jag tycker att vi försökt hjälpa dem så gott vi kan. Jag tror att missnöjet är ett uttryck för hur det känns i den här situationen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.