Missnöje med arbetsledningen

GÄVLE2003-12-16

Arbetsmiljön är inte bra på Arbetsförmedlingen i Gävle. En person ska därför på halvtid ägna sig enbart åt arbetsmiljöfrågor.

En klimatundersökning gjordes i maj–juni bland Arbetsförmedlingens personal i Gävle. Den visar samma tendens som en tidigare undersökning:

Personalen är missnöjd med såväl arbetsledning som högste chefen.

Åtskilliga känner otillräckligt stöd från närmaste chef, törs inte ifrågasätta verksamheten öppet, känner stress och behöver mer hjälp att prioritera bland arbetsuppgifterna.

Enligt ST-AMS sektionsordförande Lars-Göran Ståhl var undersökningens resultat väntat. Arbetsbördan har varit tuff för 90-talet anställda i Gävle och personalomsättningen har varit relativt stor.

– Mycket beror också på organisationen, fortsätter Lars-Göran Ståhl. Vi har för många medarbetare som inte deltar i arbetet med kundkontakterna.

Han berättar också att medlemmar ringt honom eller velat diskutera arbetsmiljön på raster.

Nu har både ST och Saco krävt att arbetsgivaren ska vidta åtgärder och myndigheten har svarat med att tillsätta en person på halvtid. Denna ska enbart ägna sig åt arbetsmiljöfrågor.

Vidare har 500 000 kronor extra avsatts för arbetsmiljön och hälsoprofiler ska göras på de anställda, upplyser Arbetsförmedlingens chef Jean Bech-Nielsen.

Även om han ser allvarligt på undersökningsresultatet, framför allt medarbetarnas rädsla att framföra kritik, framhåller han att förhållandena förbättrats det senaste halvåret.

Fakta

En undersökning på Arbetsförmedlingen i Gävle visar bland annat att personalen är missnöjd med organisation och arbetsledning. En dryg tredjedel törs exempelvis inte öppet ifrågasätta verksamheten och ungefär hälften känner stress i arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA