
Missnöjda med ledningen på CSN
Centrala studiestödsnämnden, CSN, har sagt upp 15 anställda på huvudkontoret i Sundsvall. Totalt har 52 personer sagts upp under det senaste året. Omorganisationen har skapat oro och lett till ett rekordlågt förtroende för generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg.
För ett år sedan beslöt CSNs ledning att minska kostnaderna med 10 procent. Nedskärningen har gjorts i omgångar och är avslutad när nu 15 anställda på huvudkontoret i Sundsvall tvingas lämna myndigheten. Elva av dem jobbar på samma IT-enhet som Niclas Bengtsson Noteby:
– Min enhet läggs ned och de som jobbar med metodstöd och testautomatisering får gå. De uppsagda ser risker för IT-verksamheten när vi drar ned samtidigt som vi ska bygga nya IT-system. Jag är orolig för dem som är lite äldre, annars finns det rätt gott om IT-jobb i Sundsvall.
Enligt Niclas Bengtsson Noteby kan man hitta många ifrågasättanden och kommentarer på myndighetens intranät som visar på misstron mot ledningen.
– Vi gör flera stora förändringar samtidigt. Kommunikationen har varit otajmad och sen. Då lägger ledningen ut bombmattor av information, så att man inte ser skogen för alla träd.
Bakgrunden till nedskärningen är att det har blivit nödvändigt att byta IT-system, då allt fler ärenden hanteras på nätet sedan det 2011 blev möjligt att söka studiestöd elektroniskt.
Kontoren i Örebro, Falun och Uppsala har lagts ned. Anställda som inte ville flytta eller pendla sades upp 1 mars i år. De är sedan 1 oktober arbetsbefriade under resten av sin uppsägningstid.
Samtidigt har kontoren specialiserat sig, vilket inneburit att 100 medarbetare måste lära sig ett nytt sakområde. Omställningen har lett till oro och missnöje bland många anställda.
En medarbetarundersökning gav redan i våras låga värden på personalens förtroende för ledningen: Ledningsgruppen fick bara 4,3 på en tiogradig skala, där allt under 6 uttrycker missnöje. Ännu sämre värde fick generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg: 3,9 på den tiogradiga skalan.
– De reaktioner jag möter hos medlemmarna visar på ett stort misstroende mot ledningen, säger STs avdelningsordförande Anneli Gårdbäck.
Hon befarar att misstroendet ökat sedan undersökningen i våras:
– Under hela omorganisationen har arbetsgivaren misslyckats med kommunikationen, som skapat mer oro än klarhet. Ryktesspridningen är stor, trots att den inte alltid grundas på fakta.
Generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg är väl medveten om missnöjet:
– Nej, just i dag skulle jag nog inte få bättre siffror. Nästa år ska vi göra en ny enkät, då tror jag att det blir bättre. Vi har tagit till oss av resultatet och har en plan för att bättre förmedla och förankra förändringsarbetet. Enkäten gjordes när vi var mitt i stormens öga och skulle skicka ut 37 uppsägningar. Men information om stora förändringar är svårt och kan alltid göras bättre.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.