Minskande undervisning i högskolan
Sex av tio studenter får mindre undervisning än miniminivån nio timmar i veckan, enligt en undersökning från TCO. Var tredje har fem timmars lärarledd undervisning eller mindre.
Antalet studenter som har mindre undervisning än minimikravet på nio timmar per vecka har ökat sedan förra årets mätning. Drygt var tredje heltidsstudent, 35 procent, uppger att de har fem timmars lärarledd undervisning i veckan eller mindre. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med förra året.
”När studenter får allt mindre lärarledd undervisning hotas kvaliteten i hela högskolesektorn. Detta är ett långsiktigt hot mot den svenska konkurrenskraften”, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.
Enligt undersökningen har studenter i ekonomi och juridik minst lärarledd tid och får en stor andel av sin undervisning i stora grupper. Storsalsföreläsningar med mer än 100 studenter är vanligast inom utbildningsområdena ekonomi, juridik och i viss mån teknik. Mer än hälften av alla studenter uppger att de oftast undervisas i mellanstora grupper med 30-100 studenter.
Bristen på lärarledd tid är som störst inom vetenskapsområdena humaniora, samhällsvetenskap, ekonomi och juridik. Det är också de utbildningsområden som får minst resurser per student från staten. Åtta av tio heltidsstudenter inom humaniora har mindre än nio timmars undervisning i veckan. För samhällsvetarna är motsvarande siffra tre av fyra och för juridik- och ekonomistudenterna sju av tio.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.