Ministrarna godkände tjänstedirektivet
Två års strider kring tjänstedirektivet bör vara slut. Igår godkände EUs ministerråd ett kompromissförslag från Europaparlamentet. Det betyder att de svenska kollektivavtalen inte längre är hotade.
Överenskommelsen som nu antagits – utom av Litauen – ska till EU-parlamentet för en andra läsning innan frågan är slutgiltigt avgjord. Det blir troligen i höst.
Syftet med tjänstedirektivet är att förenkla handeln med tjänster inom EU. Administrativa hinder ska tas bort och reglerna ska bli mer lättbegripliga. Men den version som Ministerrådet nu sagt ja till är betydligt mindre långtgående än det förslag som kommissionen lade tidigare i år.
Detta ledde till både fackliga och politiska protester. Många ansåg att resultatet skulle bli lönedumpning och att det hotade den skandinaviska modellen med kollektivavtal. Bland kritikerna fanns den svenska regeringen och i Frankrike kom frågan upp i folkomröstningen om det nya EU-fördraget förra året.
Men med nuvarande utformning tillgodoser tjänstedirektivet huvudsakligen kraven från de europeiska facken. Vissa undantag finns som gäller välfärdstjänster och arbetsrätt.
Den så kallade ursprungslandsprincipen har tagits bort. Det innebär att företag från ett annat EU-land kan verka fritt men att värdlandet kan kräva att dess egna regler om anställningsvillkor och liknande tillämpas, till exempel kollektivavtal.
Enligt TCOs jurist Ingemar Hamskär, som uttalat sig för LO/TCOs Brysselkontor, är detta en framgång för fackföreningsrörelsen och en seger för sysselsättningen. Han anser också att förslaget inte är så urvattnat som dess belackare hävdar.
Tjänstedirektivet betyder också en skärpning i fråga om vad som anses som orimliga hinder för den fria tjänstehandeln. Det ålägger medlemsländerna att se över sin lagstiftning på området och att rapportera till kommissionen.
EUs medlemsländer har tre år på sig att införa tjänstedirektivets regler som man beräknar börjar gälla 2010.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.