Ministeruppmaning påverkar inte arbetsgivarna

OMLOKALISERING2017-12-12

Arbetsgivarverket rekommenderar även myndigheter som ska flytta delar av verksamheten att agera i linje med Arbetsdomstolens dom, säger chefsjuristen Karl Pfeifer. Den linjen följer Strålsäkerhetsmyndigheten – vilket ST-avdelningen kritiserar.

Civilminister Ardalan Shekarabi har uppmanat parterna att ta gemensamt ansvar för situationen efter Arbetsdomstolens dom.

Men rådgivningen till myndigheterna kommer inte att ändras, eftersom domen bekräftar hur de redan jobbar, säger Arbetsgivarverkets chefsjurist Karl Pfeifer.

Det gäller även de myndigheter som bara ska omlokalisera delar av sin verksamhet, förklarar han. Detta trots att rätten underströk att man inte tagit ställning till arbetsskyldigheten i sådana fall.

Karl Pfeifer medger att det är möjligt för omlokaliseringsmyndigheter, precis som för alla myndigheter, att sluta lokala avtal om sådant som regleras i det centrala villkorsavtalet, exempelvis arbetstid, lön, resor och uppsägningstid.

Men han vill inte ge någon generell rekommendation till myndigheterna om lokala kollektivavtal.

– Myndigheterna ska alltid göra en bedömning utifrån sin egen situation vad gäller exempelvis kompetensförsörjningen och rekryteringsläget.

STs förbundsordförande Britta Lejon säger att domen är lika med en ”dödsstöt” för verksamheten hos de berörda myndigheterna under en lång tid framöver. Hon anser också att Arbetsgivarverket går längre i sin rådgivning till myndigheterna än vad det finns täckning för.

– Verksamheterna kommer inte att fungera om inte politiker och myndighetsledningarna inser detta. Jag förutsätter nu att myndigheternas ledningar tar ansvar och tecknar lokala avtal med bra övergångslösningar både för verksamheten och för medarbetarna.

På Strålsäkerhetsmyndigheten ska 70 tjänster flyttas från Stockholm till Katrineholm senast i november 2018.

I dag jobbar runt 300 personer på myndigheten, men på sikt ska antalet minska, säger STs avdelningsordförande Michael Wallin.

Eftersom bara delar av Strålsäkerhetsmyndigheten flyttas är Arbetsdomstolens dom inte tillämplig. Men det verkar inte spela någon roll, säger Michael Wallin.

– Arbetsgivaren har förklarat att man ändå lutar sig mot domen och går på linjen att arbetsskyldighet gäller. Så vårt fall kan ju kanske bli vägledande i fall där delar av myndigheter flyttar, i alla fall om medlemmarna vill driva det vidare.

SCB är en annan myndighet som ska flytta delar av sin verksamhet – från Stockholm till Örebro. Drygt 30 av de anställda i Stockholm som inte vill följa med till den nya orten har sagts upp.

Men eftersom de har placeringsorten angiven i sina anställningshandlingar kan myndigheten inte luta sig mot Arbetsdomstolens dom. Därför behöver de anställda inte säga upp sig själva och får behålla sin normala uppsägningstid, vilken för flertalet är ett år.

Arbetsgivarverkets chefsjurist Karl Pfeifer.
Bild: Catharina Biesèrt
Arbetsgivarverkets chefsjurist Karl Pfeifer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA