Mindre samverkan om arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ2011-11-28

Det systematiska arbetsmiljöarbetet är på tillbakagång bland privatanställda tjänstemän. Unionens arbetsmiljöombud har svarat på en stor enkät.

Arbetsgivare är skyldiga att årligen undersöka arbetsmiljön, åtgärda brister samt utvärdera hur det gått. Tvingande föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete har nu varit i kraft i exakt 20 år.

Trots det tycks metoden inte ha fått fullt genomslag, visar en undersökning bland arbetsmiljöombud i fackförbundet Unionen. På frågan om ett systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs svarar något mer än 60 procent ”ja”. Sedan toppresultatet 2009 har det skett en minskning.

Lägger man till dem som svarar ”ja, delvis” blir andelen 92 procent, vilket kan tyckas betryggande högt. Men Unionen noterar att den positiva utvecklingen tycks ha gått i stå.

Arbetsmiljöombuden är inte delaktiga i arbetsmiljöarbetet i fullt så stor grad som de har rätt till.

Även tillgången till företagshälsovård minskar en aning jämfört med 2010. Det är allvarligt, enligt Unionen, som pekar ut företagshälsovården som ett viktigt stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Unionen skickade ut 5 342 enkäter arbetsmiljöombud. Något mer än hälften svarade, varav 41 procent är kvinnor.

Detta är den sjätte så kallade arbetsmiljöbarometern som förbundet gör.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA