Miljoner för inställda rättegångar
Var fjärde tingsrättsförhandling måste ställas in, ofta på grund av att någon av de inblandade inte dyker upp. Det för med sig onödiga kostnader på 200 miljoner kronor, skriver Metro.
Varje år ställs närmare 20 000 tingsrättsförhandlingar in. Det motsvarar var fjärde rättegång. Mer än hälften av fallen, 11 000, beror det på att någon av de inblandade struntar i att komma, skriver Metro.
Inställda rättegångar är vanligast i storstadsområdena. Stockholm ligger i topp. Där fick nästan var tredje förhandling ställas in under förra året.
”Det har varit ett problem under en väldigt lång tid, från ekonomisk och framför allt rättssäkerhetssynpunkt. Sen rättvisa är ingen rättvisa eftersom bevisningen försvagas och oron bland de drabbade dras ut”, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, till tidningen.
Enligt en rapport som Riksrevisionen publicerade år 2010 är genomsnittskostnaden för att ställa in en rättegång samma dag över 11 000 kronor. Det kan innebära samlade kostnader för rättsväsendet på över 200 miljoner skattekronor årligen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.