Miljöexpert behövs inte längre
De tre utredningskontoren på Fiskeriverket gick vattenmiljöns ärenden i tunga domstolsförhandlingar. Men när myndigheten försvann hamnade kontoren på undantag. Nu väntar personalen på segdragna besked.
Fiskeriverkets utredningskontor lyftes över till nya Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Till nyår ska de flyttas vidare till länsstyrelserna. Kontoren har också förlorat sin roll som obligatorisk remissinstans för vattenfrågor i miljödomstolen.
– Man hade alldeles för bråttom. Nu drabbas både vi anställda och miljön. Det är dubbelt tråkigt, säger Marcus Bryntesson, ST-medlem och fiskeribiolog på utredningskontoret i Härnösand.
Han och kollegerna har utrett hur planerade vattenkraftverk, industrier och andra verksamheter påverkar miljön i vattnet.
Behövs inte längre
Enligt regeringen får fiske- och vattenmiljöfrågor ett tillräckligt skydd genom länsstyrelserna och HaV. Utredningskontorens oberoende bedömningar behövs inte längre.
– Det lutar åt att HaV bara ska komma till tals i principiella ärenden. Det skulle betyda ett fåtal yttranden för oss per år, säger Marcus Bryntesson.
Oklart om arbetsuppgifter
Tidigare har utredningskontoren, placerade i Härnösand, Luleå och Göteborg, gjort cirka 1 200 yttranden per år. Det sysselsatte ett tjugotal anställda. Nu har några slutat i väntan på besked. Det är fortfarande oklart vad personalen ska jobba med inom länsstyrelserna i respektive region.
– Buden från domstolarna är också olika. Kan vi både göra oberoende utredningar till domstolen – och samtidigt representera länsstyrelsen? Till skillnad från Fiskeriverket är länsstyrelsen part i målet, säger Marcus Bryntesson.
Göran Bengtsson, länsöverdirektör i Västra Götalands län, är med i arbetet att flytta in utredningskontoren i länsstyrelserna.
– Den stora osäkerheten gäller vad mark- och miljödomstolarna kommer att vilja ha för tjänster från kontoren i fortsättningen. Men jag är inte orolig för att vi inte kommer att hitta andra arbetsuppgifter på länsstyrelserna om det behövs.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.