Miljöaktuellt kan förlora oberoende

NATURVÅRDSVERKET2003-11-27

Naturvårdverkets informationschef föreslår att verkets tidning Miljöaktuellt ska upphöra som nyhetstidning.

Av:  Christian Örjestål

Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt har länge varit en självständig och kritisk röst i miljödebatten. Tidningens trovärdighet är hög bland läsarna. Mycket tack vare att den är just kritisk och granskande.

Nu vill Naturvårdsverkets informationschef Johan Axell ändra tidningens policy och ge det redaktionella arbetet en tydligare koppling till Naturvårdsverket.

”Miljöaktuellts inriktning på papper och nät ska ligga i linje med Naturvårdsverkets instruktion och vision /…/ tidningen ska bevaka vad som händer på miljövårdens område, belysa Naturvårdsverkets arbete samt redovisa verkets åsikter”

– Det här är ett sätt att lägga ned tidningen i smyg. Förslaget försämrar förutsättningarna för att göra en läsvärd tidning. Det blir svårare att självfinansiera verksamheten och i slutändan innebär det att tidningen kommer att försvinna, säger Pernilla Strid, journalist på Miljöaktuellt.

Konsulten Sören Björklund har på Naturvårdsverkets uppdrag utrett Miljöaktuellts policy och utvecklingsmöjligheter. Hans slusats är att Miljöaktuellts trovärdighet går hand i hand med dess journalistiska ställning. Sören Björklund menar att verket bör behålla en medieverksamhet som bygger på självständighet och oberoende.

– Vi träffade generaldirektören för några dagar sedan. Och nu har han i alla fall lovat att han ska diskutera frågan med oss innan han fattar beslut, säger Pernilla Strid.
Finns det plats för en oberoende och granskade journalistik i det här förslaget?
– Nej.

Johan Axell tycker inte att journalisterna vid Miljöaktuellt har något att oroa sig för.
– Vi ska inte lägga ned tidningen, bara tona ned ambitionerna något. Det är svårt att vara en nyhetstidning med nio nummer per år. Redaktionen måste förstå att den är ett redskap i verkets kommunikation mot omvärlden.
Journalistförbundet uppmanade vid sin kongress Naturvårdsverket att dra tillbaka förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA