Miljarder mot arbetslöshet
Regeringen satsar 2,1 miljarder kronor för att bryta utanförskap och långtidsarbetslöshet. Pengarna ska stimulera arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa och att erbjuda praktik.
Enligt ett PM från arbetsmarknadsdepartementet vill regeringen skjuta till 2,1 miljarder kronor under åren 2013-2016 för att förhindra och bryta långtidsarbetslöshet. Läget på den svenska arbetsmarknaden är fortfarande ansträngt och risken för att fler blir långtidsarbetslösheten stiger, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Personer födda utanför Europa, äldre och personer med låg utbildning är exempel på grupper som får det ännu svårare på arbetsmarknaden när konjunkturen försvagas.
”Vi ser en fortsatt osäkerhet ute i Europa och detta påverkar även den svenska arbetsmarknaden. Det är viktigt att vi ger långtidsarbetslösa personer de rätta verktygen för att ta sig från utanförskap till ett arbete”, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, i pressmeddelandet.
Förslaget innehåller flera delar:
- Personer över 25 år i jobb- och utvecklingsgarantin som saknar grundskole- och/eller gymnasiekompetens ska erbjudas en tre månader lång studiemotiverande folkhögskoleutbildning.
- Antalet praktikplatser ska ökas med 9 500 platser under år 2013 och 4 750 under 2014.
- Den tillfälligt höjda ersättningen i det särskilda anställningsstödet förlängs och handledarstödet permanentas.
- Möjligheten att få arbetsmarknadsutbildning i fas tre i jobb- och utbildningsgarantin förlängs över år 2013.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.