Miljarder i skuld till de anställda
Myndigheterna har flera miljarder kronor i semesterlöneskuld till sina anställda. Att kunna spara semesterdagar från ett år till ett annat är en rättighet. Men på sikt kan det vara ett problem att så många dagar sparas, säger Ing-Marie Sandin, ordförande för ST på Skatteverket.
Publikt har begärt ut uppgifter om sparad semester från ett antal myndigheter. De visar att ett vanligt genomsnitt ligger på 15–16 sparade semesterdagar per anställd – i pengar kan det motsvara summor i spannet 35 000 till 55 000 kronor. Åtskilliga stora myndigheter har totala skulder till ett värde av flera hundra miljoner kronor.
Enligt Ing-Marie Sandin, STs ordförande på Skatteverket, finns ingen undersökning som visar att det är någon särskild kategori av anställda som sparar sin semester. Men hon tror att unga i större utsträckning än äldre tar ut sina semesterdagar.
– En del säger att de inte »kan« ta ut sin semester. Så är det inte. Många hamstrar helt enkelt bara.
Ing-Marie Sandin ser att många känner trygghet i det.
– Men det skulle kunna bli ett motiv för att minska antalet semesterdagar.
Ing-Marie Sandin har inga invändningar mot att arbetsgivare erbjuder anställda att lösa in sina sparade semesterdagar mot pengar.
– Många har ett stort antal sparade dagar. Det kan handla om stora summor för den enskilde.
På Skatteverket är ambitionen att minska antalet dagar som sparas, förklarar myndighetens personaldirektör Lotta Halling.
– Det är också av omsorg om de anställda. Tanken är ju att semesterdagarna ska ge rekreation och vila, säger hon.
På Lantmäteriet har man nästan varje år erbjudit de anställda att lösa in högst fem semesterdagar mot pengar. Myndigheten är skyldig sina medarbetare över 76 miljoner kronor.
En ansenlig summa, tycker Kerstin Vikner, avdelningsdirektör på Lantmäteriets personalstab.
– Det är pengar som vi måste betala, utan att vi får något arbete ut av det under året. Hur man än gör så blir det en kostnad för oss.
Fördelen med att semestern tas ut samma år som den tjänas in är att kostnaden hålls under kontroll, förklarar Kerstin Vikner.
Lantmäteriets anställda har i genomsnitt närmare 16 dagar sparad semester.
– De som inte tidigare jobbat i staten blir förvånade när de kommer hit. Semesterlagen säger ju att man kan spara i högst fem år. Med våra avtal kan man spara i evighet, säger Kerstin Vikner.
På Luftfartsverket har de anställda i snitt nära 19 sparade semesterdagar. Det är mycket jämfört med de andra myndigheter som Publikt har granskat. Ann-Marie Bredberg, ST inom flygledningen på Luftfartsverket, säger att siffran delvis kan förklaras med att många anställda har specialistkompetens som inte går att ersätta med vikarier. Därför kan det ibland vara svårt att ta ut alla semesterdagar.
Marie-Therese Gyllhede, ombudsman på ST, säger att taket för antalet sparade semesterdagar i det statliga villkorsavtalet sänktes för några år sedan – från 40 till 35.
I årets avtalsförhandlingar på det statliga området var inte sparad semester någon fråga på dagordningen.
– Vi har inte fått någon signal om att sparad semester är ett problem. Men tillämpningen av avtalet sker till stor del lokalt. Det kan se väldigt olika ut på olika myndigheter.
Enligt Marie-Therese Gyllhede finns det indikationer på att semester ibland sparas ofrivilligt.
– Det är inget vi har statistik på, men visst hör vi från förtroendevalda om myndigheter där arbetsbelastningen är så tuff att det är svårt att ta ut all semester.
Läs om Gun Kånåhols på Lantmäteriet som sparade semester till resa som aldrig blev av.

18 myndigheters semesterskuld till sina anställda
Antalet innestående semesterdagar i genomsnitt per anställd i december 2012.
Källa: respektive myndighet.
- Naturvårdsverket - 12
- CSN - 13
- Arbetsförmedlingen - 14
- Migrationsverket - 15
- SCB - 15
- Skatteverket - 15
- Konomistyrningsverket - 16
- Försäkringskassan - 16
- Kronofogden - 16
- Lantmäteriet - 16
- Transportstyrelsen - 16
- MSB - 17
- Regeringskansliet - 17
- Statens institutionsstyrelse - 17
- Sveriges lantbruksuniversitet - 17
- Arbetsmiljöverket - 19
- Lutfartsverket - 19
- Skogsstyrelsen - 20
Så regleras din sparade semester
Semesterlagen samt centrala och lokala kollektivavtal sätter reglerna för sparad semester.
- Semesterlagen ger den som har rätt till fler än 20 semesterdagar per år möjlighet att spara överskottet under högst femår.
- Kollektivavtalet för myndigheter (villkorsavtalet, tidigare ALFA) medger att högst 35 dagar sparas, utan tidsbegränsning.
- Andra branschavtal har andra bestämmelser. Branschavtalet med Almega för spårtrafiken medger exempelvis högst25 sparade semesterdagar, som får sparas i högst fem år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.