Migrationsverkets övertid mot reglerna

MIGRATIONSVERKET2012-04-12

Arbetsbördan har ökat dramatiskt på Migrationsverket. Det gäller såväl mottagning, asylsansökningar som antalet beviljade arbetstillstånd. ”Vi går i taket på övertiden just nu”, säger STs avdelningsordförande Susanne Norblad.

Så sent som i januari genomförde ST på Migrationsverket en tvisteförhandling om övertidsuttaget förra året. Förhandlingen vanns av ST som fick ett skadestånd på 10 000 kronor.

Enligt Susanne Norblad visste de då inte om att första kvartalet 2012 skulle bli på liknande sätt.

− Det är kännbart för personalen just nu. Det finns de som redan har arbetat över 200 timmar. Det är inte ens lagligt, säger hon.

Hon anser att det måste till mer resurser när alla delar av verksamheten går på högvarv. Förra årets medarbetarundersökning visade på dåliga resultat. Skulle de genomföra en nu skulle resultaten vara katastrofala, säger hon.

− Vi har inte hunnit titta närmare, men det är tveksamt om en del av medarbetarna ens fått sin lagstadgade dygnsvila. Folk går bara och väntar på semestern, så slutkörda är de.

Susanne Norblad är bekymrad över situationen.

− Men vi känner att vad vi än tvistar om så fortsätter arbetsgivaren. Det är så respektlöst.

Helene Isaksson, personalexpert på Migrationsverket, bekräftar att det finns några personer som har jobbat extremt mycket den senaste tiden, exempelvis vid uppstart av nya boenden för asylsökande. Enligt reglerna ska facket få ta del av enskilda överenskommelser om övertid utöver 150 timmar om året i förväg, något som inte alltid har skett.

− Reglerna har inte följts i vissa fall. Nu vi har gått ut till alla chefer och informerat om vad som gäller enligt arbetstidslagstiftningen och kollektivavtal, så jag hoppas att det ska fungera nu.

Asylsökande ökar

Allt fler söker asyl i Sverige. Antalet asylansökningar ökade med 22 procent jämfört med samma kvartal förra året, till 7 562 ansökningar. Även antalet beviljade arbetstillstånd har stigit med nästan 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA