Annons:

Migrationsverket vädjar till kommunerna

ASYL2006-12-21

Migrationsverket vädjar till landets kommuner att ordna boenden för asylsökande barn. Verket har aldrig tidigare tagit emot så många ensamkommande barn som i höst.

Varje vecka anländer mellan 30 och 40 asylsökande barn och ungdomar till Sverige. Framförallt är det unga pojkar som flyr från oroligheterna i Irak, men många kommer också från Somalia och Afghanistan. Sedan den 1 juli har ansvaret för barnens boende och omvårdnad överförts från Migrationsverket till kommunerna. Målet har varit att verket ska träffa överenskommelser med kommunerna om att ta emot barnen.

Nu väntar mer än 200 barn i tillfälligt boende i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö. En del har väntat hela hösten på att få en bättre placering, men verket har inte lyckats träffa avtal med mer än 10 kommuner om sammanlagt 142 boendeplatser. Än så länge är bara 82 av dem tillgängliga – ytterligare 60 tillkommer efter årsskiftet.

– Varje plats är värdefull. Om samtliga kommuner solidariskt skulle ta emot ett till två barn vardera skulle barnen, i enlighet med reformen, snabbt kunna flytta vidare till boende i en kommun och belastningen på ankomstkommunerna skulle avhjälpas, säger Ronnie Magnusson på Migrationsverket i en vädjan på verkets hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA