Annons:

Migrationsverket ringer inte polisen

ASYL2005-11-14

Migrationsverket kommer inte att anmäla till polisen att en person som varit gömd skriver in sig på nytt för prövning. Inte heller kommer den som anmäler sig för en ny prövning att tas i förvar.

Den flykting som har levt gömd i Sverige måste personligen infinna sig hos Migrationsverket för att få en ny prövning enligt den tillfälliga lagen om verkställighetsprövning. Det har stor betydelse för prövningen att man kan styrka sin identitet.

Den som har ett avvisningsbeslut som är äldre än fyra år måste anmäla sig för en ny prövning – ett avvisningsbeslut preskriberas efter fyra år, och därmed omfattas en sådan person inte av den nya lag riksdagen stiftade förra veckan. Migrationsverket lovar i de anvisningar som offentliggjordes på måndagen att den som anmäler sig för en ny prövning inte kommer att tas i förvar.

Den som är inskriven hos Migrationsverket behöver inte göra något särskilt – verket kommer att pröva alla de fall som man känner till. Det gäller ungefär 14 000 personer. Till det kommer 2 500 personer som har s k nya ansökningar hos Utlänningsnämnden. Dessa kommer att överlämnas till Migrationsverket för prövning enligt den tillfälliga lagen.

Den som ansöker enligt den tillfälliga lagen behöver inget juridiskt ombud. Migrationsverket kommer att utse ett juridiskt ombud om handläggaren bedömer att ett sådant behövs, dvs om det finns risk för ett negativt beslut.

Den nya tillfälliga lagen börjar gälla den 15 november, och Migrationsverket utlovar i det informationsmaterial som lagts ut på verkets hemsida att verksledningen nu kommer att fatta ett antal vägledande beslut. Det kommer att röra typfall, som ärenden som rör länder dit man vet att det är svårt att tvångsmässigt avvisa människor och barnfamiljer som varit i Sverige under lång tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA