Bild: Björn Bjarnesjö

Migrationsverket får använda brottsregistret

MIGRATIONSVERKET2023-06-16

Migrationsverket ska få tillgång till uppgifter ur belastnings- och misstankeregistret vid rekryteringen av medarbetare inom förvarsverksamheten, har regeringen beslutat. ”Både viktigt och välkommet”, kommenterar Migrationsverkets tillförordnade chef Inga Thoresson Hallgren beslutet i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har begärt av regeringen att få rätt att hämta in uppgifter ur belastnings- och misstankeregistret inför anställning eller för att anlita personal inom förvarsverksamheten. Nu har regeringen beslutat att tillåta myndigheten att göra detta från 1 augusti.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att arbetet inom Migrationsverkets förvarsverksamhet involverar många risk- och säkerhetsbedömningar, varför det är särskilt viktigt att den som anställs eller anlitas inom verksamheten är lämplig för uppgiften. Myndigheten har ett behov av att kunna skapa sig en god bild av personen under rekryteringsprocessen, konstaterar regeringen.

”Det är mycket viktigt att Migrationsverket kan upprätthålla hög säkerhet inom förvarsverksamheten. Ändringarna som nu görs är en viktig del i det arbetet”, kommenterar migrationsminister Maria Malmer Stenergard, M, beslutet i pressmeddelandet.

Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Inga Thoresson Hallgren välkomnar beskedet från regeringen:

”Våra förvar ska vara en trygg och säker miljö för både förvarstagna och anställda. Vi behöver veta om de som söker anställning på förvaret har ett kriminellt förflutet. Därför är regeringens beslut både viktigt och välkommet”, framhåller hon i ett pressmeddelande.

För att öka möjligheterna att verkställa beslut om avvisningar och utvisningar planerar Migrationsverket för 100 nya förvarsplatser fram till 2025. Det kommer att innebära många nyanställningar, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA