Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet

Metoder att stoppa kriminella hyresvärdar utreds

RÄTTSVÄSENDET2024-08-30

Domstolsverket, Kriminalvården och Polismyndigheten har fått regeringens uppdrag att gemensamt ta fram nya metoder för att hindra att myndigheter hyr lokaler av kriminella.

Att äga fastigheter har blivit ett sätt för kriminella att både tvätta och tjäna pengar, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför sätts ljuset nu på myndigheternas roll som hyresgäster.

”Vi ser i dag hur kriminella nätverk infiltrerar och utövar påtryckningar mot statliga och kommunala verksamheter. Samhällets motståndskraft mot den organiserade brottsligheten måste förstärkas i grunden. Med det här uppdraget kan vi få en bättre bild av problemets omfattning kopplat till hyresavtal och förslag på konkreta åtgärder och arbetssätt för att motverka sådana säkerhetsrisker”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringsuppdraget i pressmeddelandet.

Uppdraget till Domstolsverket, Kriminalvården och Polismyndigheten innebär att myndigheterna ska identifiera säkerhetsrisker kopplade till ägar- och hyresförhållanden av fastigheter. De tre myndigheterna ska också utarbeta gemensamma metoder för att minimera sådana risker. Ett viktigt syfte med uppdraget är att förhindra att myndigheter hyr lokaler av kriminella.

Arbetet ska genomföras i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten, samt andra relevanta myndigheter och aktörer. Uppdraget ska redovisas senast 30 december i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA