Mer än var tredje har inte fast jobb

SIS2017-10-31

Mer än var tredje medarbetare på Statens institutionsstyrelse, SiS, saknar fast anställning, visar Publikts granskning. STs företrädare har förståelse för att myndigheten har tidsbegränsat anställda. Men de är alldeles för många, anser huvudskyddsombudet Jimmy Haller.

Sedan 2013 har andelen tidsbegränsat anställda inom SiS varje år legat mellan 36 och 41 procent. Varje månad utförs i genomsnitt var fjärde arbetad timme av en medarbetare med tidsbegränsad anställning, visar siffror som Publikt har tagit fram.

Jimmy Haller, centralt huvudskyddsombud på SiS, säger att det är rimligt att myndigheten har fler tidsbegränsade anställningar än andra verksamheter. Särskilt akuta eller slitsamma situationer som kan kräva extra personal uppstår med jämna mellanrum, och oftast med kort varsel.

Men andelen tidsbegränsat anställda är alldeles för hög, anser han.

– Man kan väl uttrycka det som så att omhändertagandet av personalen behöver utvecklas. Personalvård och personalpolitik behöver bli bättre, säger Jimmy Haller.

Vad som vore en acceptabel siffra när det gäller SiS användande av tidsbegränsade anställningar vill han inte specificera.

När det gäller påverkan på verksamheten är situationen kluven, enligt Jimmy Haller.

I många fall fungerar det bra med vikarier, medan det i andra lägen påverkar den ordinarie personalen.

– Om man jobbar fyra stycken en helg och tre är vikarier så innebär det en ökad påfrestning för den som är fast anställd, säger han.

STs avdelningsordförande, Thord Jansson, vill inte heller bedöma vad som skulle vara en rimlig andel tidsbegränsat anställda. Men även han anser att de är för många.

– Det är inte bra för våra medlemmar. De har svårare att få lån och hyreskontrakt och vi kan inte heller bedriva den vård vi ska bedriva, säger Thord Jansson.

I fjol sänkte SiS kompetenskraven eftersom myndigheten har svårt att rekrytera, säger Thord Jansson. Han menar att arbetsgivaren i stället borde satsa på att fastanställa, och sedan genomföra en större intern utbildningsinsats.

SiS personaldirektör Gunilla Ejefors Lublin bekräftar att rekryteringsbehovet är akut. De senaste årens många ensamkommande unga har till viss del förvärrat en situation där det redan tidigare var svårt att hitta folk, menar hon.

– Då kan man inte starta en rekryteringsprocess som man vet tar ett tag. Man måste snabbt gå in och hitta duktiga, kompetenta medarbetare som kan komma in i verksamheten, säger Gunilla Ejefors Lublin.

Men enligt henne sänker andelen tidsbegränsade anställningar inte nödvändigtvis nivån på verksamhetens kvalitet, eftersom det ofta handlar om längre vikariat.

– Vi byter inte medarbetare som vi byter nattskjortor. När vi har analyserat hur våra tidsbegränsade anställningar ser ut så rullar de på ganska kontinuerligt med samma personer, säger Gunilla Ejefors Lublin.

Hon ser inte heller att arbetsmiljön skulle påverkas nämnvärt negativt av en hög andel tidsbegränsade anställningar.

– Vi gör allt för att minimera riskerna. Även våra tidsbegränsat anställda får gå våra utbildningar så att de vet hur man ska hantera hot och våld, säger hon.

Gunilla Ejefors Lublin vill gärna sänka andelen tidsbegränsade anställningar, men tror inte på en snabb förändring:

– Om vi ska nå de mål vi har med internutbildning och internutveckling, så är min bedömning att det trots allt kommer att ta några år, säger hon.

En av de tidsbegränsat anställda är ST-medlemmen Dennis Lehtonen, behandlingsassistent på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta. På ungdomshemmet vårdas ungdomar med en psykosocial problematik och en bakgrund inom kriminalitet och missbruk.

Dennis Lehtonen har arbetat på Sundbo i två och ett halvt år, men för egen del är han inte intresserad av en fast anställning. För tillfället arbetar han ungefär tre 14-timmarspass i veckan. På lediga dagar jobbar han extra som ordningsvakt.

– Just nu föredrar jag att jobba som timanställd eftersom det passar mig att inte vara styrd av något fast schema, säger han.

Men visst är det skillnad på att ha en fast och att ha en tidsbegränsad anställning, tycker han.

– Känslan av att det är lättare för arbetsgivaren att göra sig av med en vikarie finns ju där. Och man måste tänka mer på ekonomin för att spara ihop pengar att ha under semestern.

Även om Dennis Lehtonen trivs ser han ingen framtid inom SiS. Han ska snart flytta och vill hellre jobba som ordningsvakt.

– Många kolleger skulle vilja ha fast anställning, men samtidigt är det vissa som trivs med att vara visstidsanställda.

Varför har SiS så svårt att hitta folk, tror du?

– Jag skulle tippa på att många av dem som har en utbildning inom det här får betydligt bättre betalt någon annanstans, säger Dennis Lehtonen.

Jimmy Haller, centralt huvudskyddsombud SiS.
Bild: Elis Hoffman
Jimmy Haller, centralt huvudskyddsombud SiS.
Thord Jansson, Ordförande ST inom SiS
Bild: Per Knutsson
Thord Jansson, Ordförande ST inom SiS
Gunilla Ejefors Lublin, personaldirektör SiS.
Bild: SiS
Gunilla Ejefors Lublin, personaldirektör SiS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Staffan (ej verifierad) lör, 11/18/2017 - 09:04
Att även statliga myndigheter utnyttjar den duala arbetsmarknaden och bidrar till att skapa ett tudelat samhället visar på hur djup och allvarlig frågan om Sveriges oförmåga att skapa långsiktigt hållbara anställningar på en robust arbetsmarknad som ger lika livschanser för alla medborgare.
En förklarande faktor är doktrinen om New Public Management som delar ut "moderna förläningar" godtyckligt och utan de minsta eftertänksamhet. Här har dessvärre de fackliga organisationerna ett stor ansvar för att rätta till att så många människor som 1 miljon tvingas arbeta på arbetsmarknadens andra skuggsida.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA