Mer bistånd blir kvar i Sverige

BISTÅND2010-11-08

En växande andel av det svenska biståndet stannar i Sverige. Totalt används drygt åtta procent av biståndsbudgeten till att hjälpa flyktingar, uppger Ekot.

Allt större del av biståndsanslaget används hemma i Sverige för att finansiera mottagandet av flyktingar. Åtta procent är mer än dubbelt så mycket som år 2006. Justitiedepartementet lämnar inte ut detaljinformation som kan förklara varför andelen biståndspengar som stannar i Sverige ökar, berättar Ekot.

Pengarna används till att betala boende, vård och skola för flyktingar här i Sverige. Antalet asylsökande har under de senaste fyra åren ökat något, men inte tillräckligt för att förklara den ökade andelen. Enligt Ekot är andra möjliga förklaringar längre handläggningstider i asylärenden eller dyrare hyror.

På justitiedepartementet finns en beräkning av hur kostnaderna fördelar sig, men den lämnas inte ut:

”Det finns inget annat än en beräkning utifrån de underlagen – och de är arbetsmaterial”, säger departementsrådet Anders Kessling.

Arbetsmaterial räknas inte som allmän handling, och någon skyldighet att lämna ut det finns därför inte.

Socialdemokraternas biståndspolitiska talesman Kent Härstedt är kritisk:

”Vi ställer också i grunden upp på principen att man kan ha avskrivningar mot flyktingavräkning. Men det måste finnas en tydlig redovisning av hur pengarna används och om det kan finnas en tydlig koppling till hur man kan använda biståndsmedlen, och det redovisas inte av regeringen”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA