Annons:

Krånglig styrning av biståndspolitik

FÖRVALTNING2011-10-13

Systemet för statens styrning av biståndspolitiken är för krångligt. Det konstaterar Statskontoret efter en utvärdering. Antalet styrdokument måste minska och målen förtydligas.

Statskontoret har utvärderat hur regeringen styr biståndspolitiken. Enligt utvärderingen är styrsystemet så svåröverskådligt att regeringens prioriteringar riskerar att inte få genomslag.

Det är en stor mängd mål och styrdokument som tillsammans bildar ett komplicerat styrsystem för biståndet. Samtidigt saknas tydliga prioriteringar mellan olika mål. Inte bara Sida, utan också utlandsmyndigheter och organisationer i det civila samhället, har svårt att förstå vilka regeringens ambitioner och prioriteringar är, anser Statskontoret.

”Styrdokumenten inom biståndet måste bli både tydligare och avsevärt färre”, kommenterar Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten bör styrdokumenten också innehålla klara och uppföljningsbara mål. Statskontoret föreslår att regeringen tar fram en samlad plattform för utvecklingssamarbetet som kan ersätta den uppsättning mål och styrdokument som finns idag.

Enligt Statskontoret bör regeringen också undvika att ge Sida detaljerade och separata styrsignaler vid sidan av den ordinarie styrningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA