Mer än 1 000 jobb hotas när Ams förändras från grunden

BUDGETEN2006-10-17

Arbetsmarknadsverket blir en sammanhållen myndighet och att förvaltningsanslaget minskas med 660 miljoner kronor till 2008. Det innebär att 1300 personer kan förlora sina jobb.

Thomas Fager, ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket, hade inte hunnit sätta sig in i budgeten i detalj när ST Press talade med honom under måndagen. Men han är orolig över den stora nerdragningen av förvaltningsanslaget. Omräknat till antal tjänster motsvarar 660 miljoner kronor minst 1300 jobb av totalt 10500 inom verket.

I och med att Arbetsmarknadsverket blir en enda myndighet avvecklas centralmyndigheten Ams och de 20 länsarbetsnämnderna som fristående myndigheter.

Regionalorganisation krävs

Sammanläggningen välkomnas av ST:

–Men det krävs någon slags regional verksamhet och det vore olyckligt att ändra länsindelningen så länge ansvarsutredningens arbete pågår. Det behövs också i fortsättningen en regional organisation – det är ett för långt steg från en central myndighetsnivå till den lokala arbetsförmedlingen.

Regeringen vill reformera Ams från grunden. Arbetsförmedlingarna ska tydligare inriktas mot att matcha arbetssökande mot lediga jobb. I förlängningen ska varje arbetssökande få en personlig coach på sin arbetsförmedling.

Det politiska inflytandet ska minskas genom en mer självständig professionell ledning.

Andra slags förmedlingar

Den offentliga arbetsförmedlingen ska kompletteras med andra typer av arbetsförmedlingar, branschvisa arbetsförmedlingar, bemanningsföretag och andra specialförmedlingar. Regeringen återkommer med mer detaljerade förslag.

Regeringen avskaffar flera arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Från den 24 oktober kommer inga nya plusjobb, friår, utbildningsvikariat eller akademikerjobb att beviljas. Åtgärder som beslutas till och med den 23 oktober ska fullföljas.

Regeringen inför från den första januari nystartsjobb, som innebär att arbetsgivare som anställer någon som varit arbetslös under minst tolv månader slipper betala arbetsgivaravgifter under lika lång tid som den nyanställde varit utan jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA