Medlemsras för facket

FACKLIGT2007-12-14

Det senaste året har präglats av strömhopp från facket. Den fackliga organisationsgraden har minskat med 4,4 procentenheter det senaste året, skriver TCO-tidningen.

Fackförbunden har sedan oktober i fjol förlorat 109 000 medlemmar, enligt en genomgång som sociologen Anders Kjellberg vid Lunds universitet har gjort med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB.

Ett så starkt medlemsras har fackföreningsrörelsen aldrig sett. På ett år har facket förlorat lika många medlemmar som under hela perioden mellan år 2000 och år 2006.

Inte sedan början på 1970-talet har så låg andel av löntagarna varit med i facket, anslutningsgraden är nu nere på 72 procent, skriver TCO-tidningen. För tio år sedan var 82 procent med i facket.

Om man också räknar med att ytterligare 78 000 fler har fått jobb det senaste året motsvarar fackets medlemsförlust ungefär hälften av det ras som drabbat a-kassorna – a-kassorna har förlorat var tionde medlem, 346 000 personer, under motsvarande period.

Gruppen kvinnliga statstjänstemän hör till dem där anslutningsgraden minskat mest, tillsammans med byggnadsarbetare, kvinnliga handelstjänstemän och åldersgruppen 16-24 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA